Демонстрације у Мадриду због мјера штедње

Десетине хиљада Шпанаца из свих дијелова земље окупило се данас у центру Мадрида протестујући због мјера штедње и повећања пореза у земљи, која је већ оптерећена високом стопом незапослености и рецесијом. Наставници, медицинске сестре и радници социјалних служби преплавили су централни градски трг извикујући пароле и носећи транспаренте на којима је писало „Доста!”. Протест је […]

субота, септембар 15, 2012 / 17:55

Десетине хиљада Шпанаца из свих дијелова земље окупило се данас у центру Мадрида протестујући због мјера штедње и повећања пореза у земљи, која је већ оптерећена високом стопом незапослености и рецесијом.

Наставници, медицинске сестре и радници социјалних служби преплавили су централни градски трг извикујући пароле и носећи транспаренте на којима је писало „Доста!”. Протест је организован дан након што је Шпанија саопштила да ће крајем септембра представити нове економске реформе за које се очекује да ће садржати додатне мјере штедње, пренио је Ројтерс.

Ново смањење буџета за здравство, образовање и социјалне службе, доживљава се као увод у економски програм кој ће Шпанија морати да спроведе у замјену за средства Европске централне банке, како би смањила трошкове отплате кредита.

„Сви аспекти мог посла су погођени смањењем,” изјавио је један љекар из Валенсије, наводећи да му је плата смањена за 30 одсто због мјера а да је драстично смањење квалитета услуга погубно за пацијенте.

Други учесници протеста су навели да страхују за будућност дјеце у земљи у којој је сваки четврти радник незапослен.

„Шпанија се вратила у 50-те, када су Шпанци морали да иду у Њемачку у потрагу за послом,” рекла је Аделаида Ливијано (50), наставница и додала да је половина њених учценика почела школску годину без књига због проблема са субвенцијама.

Мадрид је у јулу најавио пакет мјера штедње и повећања пореза вриједан 56 милијарди евра али многи економисти очекују да Шпанија ипак неће успјети да испуни планирано смањење дефицита и да ће јој бити потребна нова помоћ, поред већ добијених 100 миљарди евра како би смањила високе трошкове отплате дуга. Свакодневни трошкови опут оних за гријање, телефон и одјећу и слично су почетком мјесеца порасли због повећања ПДВ-а.

 0 КОМЕНТАРА

  1. „Мјере штедње“ не дају резултате па готово нигдје, на крају крајева свако зна штедити, али како се развијати?
    Шпанце најдиректније погађају овакве мјере скројене по банкарским рецептима, далеко од свакодневне потребе просјечног грађанина!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *