Давутоглу прихватио свилен гајтан

Турски премијер Ахмет Давутоглу поднијеће оставку на ванредној сједници своје владајуће АК партије /АКП/ касније овог мјесеца, јављају локални медији. Ахмет Давутоглу поднио је данас оставку на функцију предсједника владајуће Партије правде и развоја, што подразумјева да више неће бити ни премијер, а његова одлука ступиће на снагу након ванредног конгреса те партије заказаног за […]

четвртак, мај 5, 2016 / 14:34

Турски премијер Ахмет Давутоглу поднијеће оставку на ванредној сједници своје владајуће АК партије /АКП/ касније овог мјесеца, јављају локални медији.

Ахмет Давутоглу поднио је данас оставку на функцију предсједника владајуће Партије правде и развоја, што подразумјева да више неће бити ни премијер, а његова одлука ступиће на снагу након ванредног конгреса те партије заказаног за 22. мај.

Према Статуту странке, шеф партије и предсједник владе увек је иста особа, наводи АФП.

"Одлучио сам да би ради јединства странке промјена премијера била прикладнија. Нећу се кандидовати (за предсједника странке) на конгресу 22. маја", рекао је данас Давутоглу у изјави за медије у сједишту партије.

Његова одлука, којом се отвара пут Ердогану да учврсти своју власт, не ступа одмах на снагу. Партија ће одржати ванредни конгрес 22. маја када ће изабрати новог вођу странке који ће бити и премијер.

"Нико није чуо нити ће чути од мене ниједну реч против нашег председника", рекао је Давутоглу новинарима.

Он је јуче изјавио да ће радије "прегазити свој его" него угрозити интерес своје владајуће Странке правде и развоја (АКП), из које долази и председник Ердоган.

Свјетски медији позивајући се на медији у Турској објавили су данас као ударну вијест да ће премијер Ахмет Давутоглу дати оставку на мјесто премијера и да ће одлуку о повлачењу са функције објавити након конвенције његове владајуће партије коју је данас хитно сазвао. Као разлог за оставку наводи се све чешће неслагање са предсједником Реџепом Тајип Ердоганом.

Ова одлука донијета је на посебном састанку руководства странке АКП данас у Анкари. Састанак је одржан дан пошто су стигле вијести о раздору између Давутоглуа и предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

Агенција АП подсјећа да је Давутоглу премијер Турске и лидер владајуће Партије правде и развоја од 2014. године и да су разлике у ставовима премијера и предсједника све израженије.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *