Давутоглу: Нећемо у Сирију, али можемо чуда да направимо

Ваздушни напади, које је покренула Турска против Исламске државе и побуњенике из Радничке партије Курдистана (ПКК) могу да „промијене равнотежу” у Сирији и Ираку, оцијенио је данас у Истанбулу турски премијер Ахмет Давутоглу. „Присуство Турске, која може ефикасно да користи силу, може да промијени равнотежу у Сирији, Ираку и цијелом региону. Цијели свијет треба да […]

понедељак, јул 27, 2015 / 11:22

Ваздушни напади, које је покренула Турска против Исламске државе и побуњенике из Радничке партије Курдистана (ПКК) могу да „промијене равнотежу” у Сирији и Ираку, оцијенио је данас у Истанбулу турски премијер Ахмет Давутоглу.

„Присуство Турске, која може ефикасно да користи силу, може да промијени равнотежу у Сирији, Ираку и цијелом региону. Цијели свијет треба да буде тога свјестан”, рекао је Давутоглу.

У дугом разговору с турским медијима, Давутоглу је рекао да Турска нема намјеру да у Сирију упути копнене јединице.

„Нећемо упутити копнене јединице на сиријску територију, али не желимо Исламску државу близу турске границе”, додао је турски премијер.

Давутоглу је оправдао турску офанзиву самоубилачким нападом у Суручу гдје су 32 особе погинуле прошле недеље као и смрћу једног турског војника.

Турски премијер је одбио да изнесе детаље о договору са САД и коришћењу војне базе Инџирлик за ваздушне нападе међународне коалиције коју предводе Американци.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у петак да је његова земља пристала да САД користе њену ваздухопловну базу Инџирлик за војне операције против џихадиста.

Ердоган није изнио детаље споразума које је он, према ријечима америчких и турских званичника, постигао у телефонском разговору с предсједником САД Бараком Обамом.

Бомбардовање положаја Исламске државе је крупна тактичка промјена у дјеловању Турске, која је дуго била неодлучна у погледу придруживања међународној коалицији која се бори против екстремиста. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *