Дарко Шарић се 2010. крио у БиХ

Више нема дилеме – донедавно најтраженији нарко бос Дарко Шарић је у априлу 2010. боравио на територији Босне и Херцеговине.  О његовим кретањима, контактима и сарадницима СИПА је обавестила Тужилаштво БиХ 29. априла 2010. Тадашњи директор Државне агенције за истраге и заштиту Мирко Лујић у свом допису пише да СИПА поседује поуздане информације да би […]

недеља, март 30, 2014 / 09:45

Више нема дилеме – донедавно најтраженији нарко бос Дарко Шарић је у априлу 2010. боравио на територији Босне и Херцеговине.

 О његовим кретањима, контактима и сарадницима СИПА је обавестила Тужилаштво БиХ 29. априла 2010.

Тадашњи директор Државне агенције за истраге и заштиту Мирко Лујић у свом допису пише да СИПА поседује поуздане информације да би се Шарић могао налазити на подручју Босне и Херцеговине.

"Наиме, према добијеним информацијама предметно лице, заједно с братом Душком Шарићем, Денисом Дуровићем, Витом Бајићем и лицем с надимком Мејом већ скоро две седмице борави у приватном стамбеном објекту или хотелу ‘Кристал’ на Јахорини", стоји, међу осталим, у Лујићевом писму СИПА.

Шарић је, дакле, према овом документу боравио у хотелу "Кристал", чији је власник Вељко Боровина, бизнисмен са Сокоца којег полицијске агенције годинама доводе у везу с организованим криминалом. Боровина није желео говорити за магазин Мрежа ФТВ-а.

У документу који поседује Федерална телевизија наведено је да је Вељко Боровина у априлу 2010. био у контакту с Дарком Шарићем.

"Оперативним радом дошло се до криминалитичко-обавештајних сазнања да је Дарко Шарић имао контакте с Вељком Боровином. Предметно лице корисник је следећих телефонских бројева: 065242…, 066822… и 066822…", стоји у документу.

У том моменту Дарко Шарић је у БиХ био у друштву свог брата Душка, потом Дениса Дуровића, Витомира Бајића и особе с надимком Мејо. Иначе, Шарићеве пријатеље Дениса Дуровића и Витомира Бајића у исто време на територији БиХ регистровала је италијанска полиција, која је тада проводила операцију "Бели слон", а чија је мета био међународни трговац наркотицима Кемал Калкаденац.

Полиција је тада регистровала и снимила ову групу како договара послове у Босмаловим торњевима у Сарајеву, а у документу италијанске полиције пише: "Лице Кемал Калкаденац контактира с Кемалом Кадићем, а који даље контактира с Виромиром Бајићем Денисом Дуровићем, а ради се о групи Дарка Шарића."

Италијанска полиција је забележила да је ова нарко-група повезана са Шарићем у том моменту на територију БиХ унела око 1,8 милиона евра. Тим новцем купљен је стан у Босмал Цитy центру у Сарајеву вредан 550.000 марака, те два пословна простора у истој згради чија је вредност процењена на 600.000 марака. Сумња се да новац потиче од бављења трговином наркотицима и да је у питању дрога чији је транспорт у том моменту из БиХ организовао Дарко Шарић. Наиме, Шарић је током априла 2010, када је боравио у Сарајеву, имао директне контакте с Насером Кељмендијем и неговом групом.

Потврђује то и документ СИПА, који је потписао бивши директор Мирко Лујић, а у којем стоји: "Према извору информација, Дарко Шарић је боравио и у хотелу ‘Радон Плаза’ у Сарајеву, сувласништва Насера Кељмендија и његовог сина Елвиса Кељмендија."
СИПА је, дакле, у службеном документу навела да је Шарић боравио у хотелу "Радон Плаза", чији је формални власник, бар у том моменту, био Фахрудин Радончић. Оно што је занимљиво је тврдња тадашњег директора СИПА да је сувласник "Радон Плазе" био Насер Кељменди. Иначе, док је боравио у Сарајеву, Дарко Шарић је користио телефонски број 066463…, те црногорски број 00382679204… Особа с којом је често комуницирао поседовала је број 061127… Сви ови бројеви данас су недоступни.

Али, није ово једини документ који доказује да је Шарић боравио на територији БиХ. Наиме, 19. маја 2010. Мирко Лујић извештава Тужилаштво БиХ да се Дарко Шарић и даље налази на територији БиХ: "Према тренутно расположивим оперативним сазнањима, Дарко Шарић се и даље налази у БиХ, те се с њему познатим лицима наставио бавити неовлаштеном набавком и транспортом опојних дрога до крајње дестинације, ради међународне продаје."
СИПА наводи да Шарићева злочиначка организација и даље шаље курире с великим количинама новца у Јужну Америку како би се транспортовале нове пошиљке кокаина: "Оперативни подаци с којим располажемо указују да је предметна криминална група имала одређених проблема с посадом брода којим се требало извршити транспорт кокаина, те да је лице по имену Василије Стјепић кренуо из Сарајева како би организовао нове чланове посаде брода или нови брод којим би се извршио транспорт кокаина."

Василије Стјепић у том моменту био је настањен на подручју Брчко Дистрикта, а приликом контаката с Дарком Шарићем користио је број телефона 066811… И овај број данас је недоступан.

Дарко Шарић је у међувремену постао доступан. Изведен је пред лице правде и чека пресуду. Сви његови бх. пријатељи још су на слободи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *