Дарко Шарић проглашен кривим

Нарко бос Дарко Шарић проглашен је кривим у Специјалном суду за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу. Кривима су проглашени и сви оптужени. Шарић, као ни његов адвокат нису се појавили у судници. Шарић је изјавио је да не жели да присуствује изрицању пресуде. Трочлано вијеће судија, којим предсједава Судија Синиша […]

понедељак, јул 13, 2015 / 11:17

Нарко бос Дарко Шарић проглашен је кривим у Специјалном суду за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу. Кривима су проглашени и сви оптужени. Шарић, као ни његов адвокат нису се појавили у судници.

Шарић је изјавио је да не жели да присуствује изрицању пресуде.

Трочлано вијеће судија, којим предсједава Судија Синиша Петровић утврдило је да су организатори групе кријумчара оптужени Дарко Шарић, Горан Соковић и Жељко Вујановић. Вијеће је такође утврдило да је организатор био и Драган Дудић "Фриц", који је убијен крајем маја 2010.

Чланови Шарићеве групе проглашени су кривима за сваки транспорт из Латинске Америке у Европу.

Чланови вијећа суда су судије Александар Трешњев и Владимир Вучинић.

Подсјетимо, Дарко Шарић, у јавности, тачније медијима, први пут се “појављује” у октобру 2009, када су агенције пренијеле да је уругвајска полиција заплијенила 2,8 тона кокаина на јахти “Мауи”, под британском заставом, у луци Сантјаго Васкес, 25 километара западно од Монтевидеа.

Том приликом ухапшене су двије особе, Уругвајац и Србин, који су покушали да кокаин са јахте пребаце на прекоокеански брод, чија је крајња дестинација била западна Европа. Товар са дрогом пресретнут је у оквиру заједничке акције “Балкански ратник” америчке агениције ДЕА, српске БИА и полиције Уругваја.

Паралелно, београдска полиција ухапсила је припаднике Шарићеве групе који су се затекли у Србији.

У јануару 2010. за Дарком Шарићем расписана је међународна потерница.

Дарко Шарић се након вишегодишњег бјекства, 18. марта 2014. године, предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.

Тврдио је да није крив ни по једној тачки оптужбе као и да дрога која је заплијењена није његова, па је у више наврата оптуживао полицајце и контроверзне бизнисмене да су му монтирали оптужбе.

Иако је по шест спојених оптужница оптужено укупно 36 чланова Шарићеве групе, на оптуженичкој клупи Специјалног суда у Београду су осим Шарића још девет оптужених, пошто је још њих 13 у бјекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус свједока сарадника.

На оптуженичкој клупи су осим Шарића и Никола Димитријевић, Жељко Вујановић, Милош Цајић, Борислав Туњић, Никола Димитријевић, Живко Сибински, Бобан Станојковић, Марко Дабовић и Александра Мишић. У Холандији је недавно ухапшен оптужени Дарко Тошић, чије изручење је Србија затражила.

Свједоци сарадници у овом поступку су Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић.

Они нису изузети од оптужења иако им се на крају процеса не изриче казна, као “награда” за сарадњу у расвјетљавању кривичних дјела.

У априлу прошле године у Специјалном суду у Београду је кренуло обједињено суђење Шарићевој групи по шест оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу током 2008. и 2009. године.

У бјекству су још Родољуб Радуловић звани Миша Банана, Горан Соковић, Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Дарко Газдић, Милован Миловац, Бојан Станојковић, Петар Обрадовић, Марко Рачић, Владимир Рачић, Михајло Ђоковић и Небојша Сретеновић.

За њима је расписана Интерполова потjерница. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *