Дарко Ковч: Мањинама се баве људи из странака

Доносимо вам интервју са независним кандидатом на листи припадника националних мањина за одборника Скупштине Града Бања Лука. Који је Ваш мотив изласка на локалне изборе 2012. године? Основни мотив моје кандидатуре за одборника Скупштине Града Бања Лука на листи припадника националних мањина јесте побољшање статуса националних мањина у граду и активнијег учешћа у доношењу одлука […]

петак, септембар 21, 2012 / 06:27

Доносимо вам интервју са независним кандидатом на листи припадника националних мањина за одборника Скупштине Града Бања Лука.

Који је Ваш мотив изласка на локалне изборе 2012. године?

Основни мотив моје кандидатуре за одборника Скупштине Града Бања Лука на листи припадника националних мањина јесте побољшање статуса националних мањина у граду и активнијег учешћа у доношењу одлука за локалну заједницу. Упознавање и приближавање културног насљеђа националних мањина осталим грађанима Бање Луке, као и бројне активности на културном, привредном и туристичком нивоу града, у циљу њиховог зближавања са матичним државама.

Моје учешће на изборима испред реда националних мањина не искључује мој ангажман у доношењу одлука, које се тичу сваког грађанина нашег града, без обзира на националну припадност.

Велики број младих људи незаинтересован је за активно учешће у политици. Такође, велики број мојих познаника и пријатеља је мишљења да појединац у оваквом друштву не може ништа да постигне без јаке “залеђине”. Поред бројних аномалија у нашој заједници, које никоме не служе на част, сматрам да је потреба за освјештавањем властите улоге у друштву и властитих људских потенцијала, можда и најпотребнија свима нама данас.

Ослањајући се на сопствене снаге и уз неопходну подршку, пружићу максимум својих знања и умијећа у овом изазову, јер ја га тако доживљавам. Надам се добром изборном резултату али не оптерећујем се крајњим исходом, битније ми је да знам да сам покушао и дао све од себе.

Као независни кандидат испред националних мањина Ви сте на посебној листи, реците нам нешто више о томе?

Према статуту Скупштине Града Бања Лука припадницима националних мањина загарантовано је једно одборничко мјесто. На гласачком листићу сви кандидати националних мањина се налазе на посебној листи, а грађани који одлуче свој глас дати кандидату националих мањина морају знати да у том случају не могу заокружити друге политичке субјекте, у противном њихов гласачки листић би био неважећи.

Сматрате ли да су националне мањине довољно заступљене у политици?

Сматрам да националне мањине нису довољно и адекватно заступљене на свим нивоима власти, тј. слабо су заступљени они представници који познају проблематику ове популације и који су активно укључени у рад удружења националних мањина. Хоћу рећи да је на гласачкој листи за националне мањине доста кандидата испред политичких партија, чији су интереси увијек прије интереса националних мањина.

Надам се да ће на овим изборима бити изабран кандидат који ће искрено представљати националне мањине и радити на побољшању положаја и статуса националних мањина као и сваког грађанина Бања Луке.

Како видите себе као одборника у Скупштини Града и шта ће бити Ваши приоритети?

Настојаћу да дам свој допринос у бољој презентацији и активнијем учешћу националих мањина у локалној заједници. Наиме, у Бањој Луци постоји 11 регистрованих националних мањина, који имају одличне односе са матичним амбасадама и то је најбољи могући начин да се Бања Лука представи на европској и свјетској мапи, те да с поносом носи епитет града толеранције и добрих људи.

Свакако треба похвалити досадашње напоре и залагање Града Бања Лука да унаприједи положај припадника националних мањина, тако што им је обезбиједио адекватан простор и загарантована финансијска средства за функционисање удружења.

Када је ријеч о приоритетима, један од њих је унапријеђење рада Савјета националних мањина Града Бања Лука, који до сада није имао посебне резултате у свом раду. Такође, неопходно је оснивање Савеза националних мањина Града Бањ Лука као кровне организације, која би окупљала и представљала удружења националних мањина која дјелују на територији Града Бања Лука, све у циљу квалитетнијег представљања рада националних мањина у нашем граду.

Имајући у виду да се питањима националних мањина, баш као и питањима жена, дјеце, особа са инвалидитетом, заштите околиша и животиња, не посвећује довољно пажње, брига о овим категоријама и даље ће бити мој императив.

Бања Лука је мој родни град и свако ко је бар једном посјетио овај град, рећи ће вам да је прелијепо мјесто за породични живот. У њој је све више урбаних садржаја, културних манифестација, спортских, привредних активности и драго ми је због тога, мада увијек може боље. Обзиром да је позната као град зеленила, Бањој Луци недостаје још уређених паркова, зелених површина за игралишта и садржаја за дјецу.

Нешто што заслужује посебну пажњу и зашто Бања Лука има капацитете, јесте туризам који ће играти све важнију улогу у културној размијени и економском развоју града. Неопходно је и стварање услова за привлачење капиталних инвестиција, пошто све индустријске капацитете које је Бања Лука прије имала, попут Руди Чајевеца, Инцела, Космоса, Јелшинграда … нису више у функцији. Из тог разлога потребно је свим инвеститорима који су спремни да уложе свој капитал отварањем нових предузећа омогућити одређене олакшице, у виду ефикасније административне обраде, пореских олакшица, итд.

Скупштинске клупе чекају нови тип људи, младих креативних људи окренутих правим вриједностима. Отуђени смо, требало би више да се окренемо једни другима, породици, пријатељима, комшијама, вријеме је да заједничким снагама почнемо да градимо нека боља времена. То једино можемо постићи ако већина, која не излази на изборе, одлучи супротно тог дана и изабере оно сто сматра да је најбоље за њега.

Шта бисте поручили својим суграђанима који излазе на изборе?

Драги суграђани, изађите на изборе 7. октобра! Зажмирите, пустите себи драгу музику и замислите друштво у каквом желите да живите. Размислите о свему, знам да није лако, али тај дан немојте сједити у кући пред телевизором или у кафићу с друштвом и критиковати неспособну власт, са жаљењем како је лоше друштво у којем живимо, а у ситуацији када се нисте потрудили ни да изађете на изборе, потврђујете себе у најмању руку као неодговорног појединца.

Ваше је право да пробате, бирате, мијењате… “Јер човјек је промјена, а зло је ако не послушамо савјест кад се јави” – да завршим цитатом Меше Селимовића.

 

—————————-
Биографија:
Дарко Ковч је рођен у Бањој Луци, 01. фебруара 1972. године. Основну и средњу школу завршио у Бањој Луци. Звање дипл. економисте стекао је 2008. године на Бања Лука Колеџу. Запослен у Тотал Дент д.о.о., предузећу за прометовање медицинским средствима. Активан члан Удружења Пољака Града Бања Лука од 2004. године. Члан Савјета националних мањина Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у првом њеном сазиву.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *