Дани Милутина Миланковића у Милићима

Изложбом фотографија и докумената под називом „Живот и дјело Милутина Миланковића“, у Средњошколском центру /СШЦ/ у Милићима који носи име овог великог српског научника, данас је отворена манифестација „Дани Милутина Миланковића“. У оквиру манифестације, која ће трајати до 27. маја, планирани су бројни културно-умјетнички садржаји, наступи музичких и фолклорних ансамбала из регије, те поетске вечери […]

четвртак, мај 12, 2016 / 20:25

Изложбом фотографија и докумената под називом „Живот и дјело Милутина Миланковића“, у Средњошколском центру /СШЦ/ у Милићима који носи име овог великог српског научника, данас је отворена манифестација „Дани Милутина Миланковића“.

У оквиру манифестације, која ће трајати до 27. маја, планирани су бројни културно-умјетнички садржаји, наступи музичких и фолклорних ансамбала из регије, те поетске вечери и промоције којима ће бити обиљежено и 20 година постојања милићког СШЦ.

Директор Средњошколског центра Радомир Маџаревић рекао је новинарима да се "Дани Милутина Миланковића" одржавају другу годину и да је жеља организатора да манифестација постане традиционална.

"Ово је једина манифестација у овој регији, а мислим и у Републици Српској посвећена овом великану. Желимо да се врати дјело Милутина Миланковића тамо гдје припада и народу којем припада, а други циљ је да наши ђаци покажу шта знају", рекао је Маџаревић.

Манифестацију су подржали локални привредни субјекти, прије свих Компанија "Боксит", те општина Милићи.

Начелник општине Момир Лазаревић каже да општинске власти на различите начине подстичу културне и научне активности у овој локалној заједници.

"Поносни смо на наш СШЦ који ове године слави двије деценије постојања и веома успјешног рада и који вишеструко доприноси развоју општине Милићи", рекао је Лазаревић.

Потпредсједник Удружења "Милутин Миланковић" из Београда Слободан Стојановић каже да је задовољан што једна школа у Републици Српској носи име Милутина Миланковића и што га чува од заборава.

"Када смо прије 15 година правили анкету, у Београду је свега један одсто људи знало за Миланковића, а, можда, један промил шта је урадио. Након 15 година волонтерског рада чланова Удружења, гомиле прикупљених докумената, снимљених филмова и промоција, мислим да је Миланковић данас неупоредиво познатији, што је и био циљ наше мисије", рекао је Стојановић.

Он каже да у 15 градова у Србији, те у Бањалуци, постоје улице и булевари названи по великом научнику, да су њему у част подигнути бројни споменици, те да ће за неколико дана почети изградња спомен-обиљежја Милутину Миланковићу на Врачару. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *