Данас појефтињују неки лијекови

Око 300 лијекова који се издају на рецепт, а налазе се на листама А и Б од данас ће бити јефтинији, и то у просјеку за око 13 одсто, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске. Ниже цијене биће за лијекове који се користе код срчаних обољења, крвног притиска, масноће у крви, обољења желуца, […]

среда, август 1, 2012 / 09:23

Око 300 лијекова који се издају на рецепт, а налазе се на листама А и Б од данас ће бити јефтинији, и то у просјеку за око 13 одсто, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Ниже цијене биће за лијекове који се користе код срчаних обољења, крвног притиска, масноће у крви, обољења желуца, епилепсије, остеопорозе, шизофреније и других.

У саопштењу се наводи да ће осигураници који нису ослобођени партиципације плаћати мању партиципацију за ове лијекове.

Из Фонда напомињу да је, захваљујући договору који су постигли са добављачима лијекова, на основу досадашње потрошње у овој години, процијењено да ће се до краја године остварити уштеде од око 770.000 КМ.

Почетком године, такође је снижена цијена за одређене лијекове и то за 20 одсто.

За шест мјесеци ове године трошак прописаних лијекова на рецепт износи више од 35 милиона КМ.

Листом лијекова који се издају на рецепт обухваћени су лијекови које Фонд финансира у стоодстотном износу, односно са 90 одсто за осигуранике који нису ослобођени плаћања партиципације – листа А, те лијекови у чијој цијени Фонд учествује са 50 одсто – листа Б.

На листи лијекова Фонда налази се око 1.400 лијекова, а заступљени су сви регистровани произвођачи једног лијека, чиме је онемогућен монополски положај било којег произвођача.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *