Данас почетак преговора о новом пакету помоћи Грчкој

Представници грчких кредитора данас у Атини почињу преговоре с грчким властима о новом програму финансијске помоћи тој земљи, саопштила је Европска комисија. „Тимови стижу данас и састанци одмах почињу„, изјавио је Франс пресу неименовани портпарол Комисије. Остају нејасноће да ли ће данас доћи високи представници тројке – Европске уније (ЕУ), Међународног монетарног фонда (ММФ) и […]

понедељак, јул 27, 2015 / 09:03

Представници грчких кредитора данас у Атини почињу преговоре с грчким властима о новом програму финансијске помоћи тој земљи, саопштила је Европска комисија.

„Тимови стижу данас и састанци одмах почињу„, изјавио је Франс пресу неименовани портпарол Комисије.

Остају нејасноће да ли ће данас доћи високи представници тројке – Европске уније (ЕУ), Међународног монетарног фонда (ММФ) и Европске централне банке (ЕЦБ).

Извори блиски властима у Атини саопштили су у суботу да високи званичници стижу у недјељу увече али су касније навели да неће доћи до четвртка.

У Атини се очекују Деклан Костело из ЕУ, Расмус Рифер из ЕЦБ, Делиа Велкулеску из ММФ-а и Никола Ђамариоли, шеф Европског стабилизационог механизма (ЕСМ).

Грчки министар финансија Еуклидис Цакалатос званично је пред викенд затражио нову кредитну помоћ ММФ-а као нови корак у преговорима с повериоцима.

Грчки парламент усвојио је у сриједу увече и други пакет реформи које захтјевају повјериоци као предуслов за почетак преговора о новом вишегодишњем пакету кредитне помоћи.

Усвајање тих мјера је значило да могу почети преговори о финализацији трећег пакета кредитне помоћи Грчкој, од најмање 80 милијарди евра током три године, који је у преговорима с ЕУ и ММФ-ом прихваћен у начелу.

Очекује се да би ова помоћ могла бити одбрена до 20. августа, када доспјева исплата нових рата дугова, већа од три милијарде евра. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *