Данас на реду српски приједлог да у тзв. Уставном суду БиХ не сједе странци

Приједлог закона о Уставном суду БиХ, којим се предвиђа да стране судије у Уставном суду уступе мјеста домаћим, на дневном је реду за данас заказане сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

петак, мај 27, 2016 / 06:55

Приједлог закона о Уставном суду БиХ, којим се предвиђа да стране судије у Уставном суду уступе мјеста домаћим, на дневном је реду за данас заказане сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, којим је предвиђено да се из овог закона бришу одредбе које се односе на правно санкционисање у случају неизвршавања коначних одлука Уставног и Суда БиХ.

Приједлог закона о Уставном суду и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи српски делегати у Дому народа, још у фебруару добили су негативно мишљење Уставноправне комисије, јер су бошњачки и хрватски чланови комисије били против принципа предложених закона.

Претходно је Представнички дом одбацио оба законска приједлога чије су усвајање иницирали представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ након што је Уставни суд гласовима бошњачких и страних судија донио одлуку да обиљежавање Дана Републике Српске 9. јануара није у складу са Уставом.

На дневном реду је и захтјев хрватског делегата Марија Караматића за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о допуни Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, који предвиђа одлазак у пензију припадника Оружаних снага БиХ који су у рату провели најмање три године и имају 20 година пензионог стажа.

Пред делегатима би требало да се нађу и Приједлози закона о измјенама и допунама Закона о управном поступку те Закона о радном времену, обавезним одморима мобилних радника и и уређајима за евидентирање у друмском превозу, које је предложио Савјет министара.

Предвиђено је да делегати размотре и Приједлог закона о Омбудсману за људска права БиХ, те Приједлог закона о контроли спољнотрговинског промета оружја, војне опреме и робе посебне намјене.

На дневном реду су и извјештаји више институција БиХ о раду у прошлој години.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *