Данас је Дан слободе медија

У свијету се данас обиљежава Дан слободе медија који је установљен с циљем да се подигне свијест о значају слободе штампе и да би се подсјетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић свим новинарима, уредницима и запосленим у медијима честитао […]

уторак, мај 3, 2016 / 08:26

У свијету се данас обиљежава Дан слободе медија који је установљен с циљем да се подигне свијест о значају слободе штампе и да би се подсјетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић свим новинарима, уредницима и запосленим у медијима честитао је Свјетски дан слободе медија, изражавајући наду да ће у интересу јавности знати и имати снаге да сачувају објективност, професионалност и слободу новинарства.

“Јасно је да без слободе медија нема ни демократије, ни заштите људских права, али ни напретка друштва. Исто тако јасно је да демократије нема ни ако дође до злоупотребе медија од било које политичке или интересне групације или било ког другог центра моћи, што се, нажалост, неријетко дешава”, нагласио је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић у честитки новинарима, уредницима и власницима медијских кућа, те новинарским удружењима у БиХ поручио је да је слобода медија предуслов за изградњу демократског и цивилизованог друштва.

Иванић је медијским радницима пожелио да наставе његовати високе стандарде професионалног, одговорног и непристрасног новинарства.

Савез синдиката Републике Српске честитао је свим запосленима у медијским кућама 3. мај – Свјетски дан слободе медија.

“Нажалост, уз проблеме као што су `рад на црно`, ниске и нередовне плате, неплаћен прековремени рад и бројне друге проблеме са којима се новинари и остали запослени у медијима суочавају, тешко је уопште говорити о слободи медија”, наводи се у честитки, коју је Савез синдиката упутио у име 15 гранских синдиката, а посебно Синдиката медија и графичара.

Слободни и независни медији кључни су партнер у остваривању права грађана на информацију, саопштено је из Регулаторне агенције за комуникације БиХ поводом обиљежавања Свјетског дана слободе медија.

“Свјетски дан слободе медија је дан када се јавност подсјећа на незаобилазну улогу медија и медијских слобода у изградњи и очувању демократије. Овогодишњи Свјетски дан слободе медија посвећен је слободи приступа информацијама и основним медијским слободама”, наводи се у саопштењу.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић позвао је представнике власти на свим нивоима у БиХ, све јавне личности, као и све институције, организације и представнике невладиног сектора који се баве заштитом права на слободу изражавања, да учине све како би медији у БиХ дјеловали слободно.

Он је позвао на стварање оквира у коме би професионално и истинито извјештавање новинара постало стварни коректив друштва и допринијело бржем испуњавању стандарда какви су успостављени у свим добро уређеним земљама и друштвима у Европи и свијету.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић увјерен је да је заједнички циљ изградити БиХ као боље друштво у којем се поштују и цијене људска права, али и мјесто гдје се боље и безбједније живи.

Генерална скупштина УН прогласила је 1993. године 3. мај за Међународни дан слободе медија, указујући тако на значај независности медија и подсјећајући владе да је њихова дужност да подрже слободу изражавања.

У 14 градова у БиХ тим поводом биће реализована кампања “Грађани и новинари заједно у борби за истину”, у организацији Савјета за штампу БиХ, Омладинске новинске асоцијације у БиХ и Асоцијације средњошколаца у БиХ.

Из Савјета за штампу саопштено је да ће кампања бити одржана у Бањалуци, Бихаћу, Брчком, Цазину, Гацку, Горажду, Источном Сарајеву, Мостару, Посушју, Сарајеву, Травнику, Требињу, Тузли и Зеници.

Током кампање биће спроведено и анкетно испитивање о стању медијских слобода у БиХ и поштивању права грађана на тачну и професионално пласирану информацију, уз подјелу Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. Na medijskom nebu baš kao i na onom visokoobrazovnom ili bankarskom – treba žestoko podići kriterije i zahtjeve. Ne može i ne smije svaka budala otvarati medije ili glumiti novinara. To je specifičan, društveno odgovoran posao. Svako ko prodaje oglasni prostor i plasira bilo kakve informacije mora ispuniti čitav niz uslova. Kadrovi, prostor, tehnički zahtjevi… Kadrovi na prvom mjestu.

  Broj svakojakih medija, prevršio je svaku mjeru. Valja to profesionalizovati. Kvantitet zamijeniti kvalitetom.

 2. ex-1978,03.05.2016. 14:10:50[163563]

  u demokratskom pluralizmu je svima zagarantovana sloboda mišljenja i izražavanja a za to su, naravno , potrebni mediji..kojih ima svakakvih i koji zastupaju interese različitih grupacija.. i to nije problem dok god ljudi mogu jasno razaznati kojih grupacija i čije interese koji medij zastupa… ono što je potrebno je u obrazovne programe uvesti medijsko opismenjavanje…naučiti djecu da medijske sadržaje ne uzimaju bez rezerve i dodatne provjere…
  probalo se sa tim zahavatima u medijima koje ti spominješ pa ne ide…iako, istina, postoji još uvijek u javnom prostoru jedna tema koja je potpuno ignorisana, takoreći izbrisana.. a, kako kažu – i ono što se ne komunicira – u stvari jasno komunicira…

  jer, mogao bi neko sutra tražiti nedajbože i zabranu Biblije jer misli da je u toj knjizi, mediju, prezentovano nešto što nije baš „društveno odgovorno“…..

 3. Нема већих и слијепо послушних слуга у овој земљи од новинара.
  Задњи ме је разочарао Пожгај.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *