Данас акција чишћења смећа и дивљих депонија

Акција „Очистимо земљу за један дан“, у оквиру које ће волонтери уклањати дивље депоније у свим општинама и градовима Републике Српске, биће одржана данас, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске. Организатори акције су ово министарство, Фонд за заштиту животне средине Републике Српске и Удружење грађана "Мозаик пријатељства", у сарадњи са […]

недеља, септембар 9, 2012 / 10:48

Акција „Очистимо земљу за један дан“, у оквиру које ће волонтери уклањати дивље депоније у свим општинама и градовима Републике Српске, биће одржана данас, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Организатори акције су ово министарство, Фонд за заштиту животне средине Републике Српске и Удружење грађана "Мозаик пријатељства", у сарадњи са општинама и градовима у Српској.

Пројекат ће бити реализован по узору на Естонију и Словенију које су прве организовале такву акцију, а у чишћењу дивљих депонија у Републици Српској, очекује се учешће око 50.000 волонтера.

У саопштењу се наводи да су се у акцију укључила и јавна комунална предузећа која одвоз и депоновање отпада прикупљеног у овој акцији неће наплатити, а предузећа која управљају локалним и регионалним депонијама неће наплатити услуге депоновања отпада.

У већини општина и градова, волонтери и грађани који желе да учествују у овој акцији окупиће се испред мјесних заједница.

У Бањалуци волонтери и грађани окупиће се у Парку "Младен Стојановић", у Приједору на Тргу мајора Зорана Карлице, у Кнежеву на игралишту Основне школе, у Бијељини на градском тргу, у Котор-Варошу испред Радничког универзитета, у Истичном Сарајаву на Палама на Променади, у Шамцу на платоу испред дјечијег вртића и у Добоју у Градском парку.

У свим општинама/градовима окупљања су заказана у 11.00 часова, како би акција почела истовремено у цијелој Републици Српској.

Из Министарства подсјећају да се акција "Очистимо земљу за један дан" истовремено спроводи и у Федерацији БиХ.

Ресорни министар Сребренка Голић и запослени у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију учествоваће у акцији чишћења и заједно са грађанима Бањалуке ће се распоредити на чишћење неколико локација у граду – код Парка "Младен Стојановић", затим на Бањалучком пољу, у мјесним заједницама Лазарево један, два и три, те у Мотикама.

Голићева ће се обратити новинарима у Парку "Младен Стојановић" у Бањалуци у 11.00 часова, у Добоју ће то учинити директор Фонда за заштиту животне средине Републике Српске Срђан Тодоровић, а у Приједору координатор Удружења грађана "Мозаик пријатељства" Ина Ритан.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *