Дан Републике: Парада, академија, без литургије

Званичним протоколом обиљежавања Дана Републике предвиђене су цјелодневне активности на више локација у Бањoj Луци, али и не и вјерски обред који је је протеклих година одржаван у Храму Христа спаситеља.

четвртак, децембар 15, 2016 / 15:53

Званичним протоколом обиљежавања Дана Републике предвиђене су цјелодневне активности на више локација у Бањoj Луци, али и не и вјерски обред који је је протеклих година одржаван у Храму Христа спаситеља.

Прослава 25 година постојања Републике Српске дефинитивно ће бити грандиозна. Судећи по утврђеном протоколу, активности ће почети већ у јутарњим часовима и трајаће цијели дан. Централне локације биће Трг Крајине у Бањалуци и дворана “Борик”, али овај пут није предвиђен вјерски обред и ломљење славског колача, преноси Мондо.ба

Подсјетимо, Народна купштина РС усвојила је 25. октобра по хитном поступку Закон о Дану Републике Српске којим је предвиђено да 9. јануар буде обиљежаван и да се празнује као секуларни празник. Усвајање овог закона изазвало је бурне реакције дијела јавности и опозиције у Српској. Истичу да су оваквим законом погажени резултати референдума и воља грађана који су се изјаснили да се 9. јануар и даље прославља на исти начин као и раније. У међувремену је спровођење резултата референдума запело у Вијећу народа Републике Српске што је изазвало додатну конфузију.

Резултат је, међутим, видљив у протоколу који је стигао на адресе позваних на прославу. Према распореду, у 9:30 на Тргу Крајине у Бањој Луци биће одржан образовно-забавни програм за дјецу, након чега ће, око 11 часова, бити одржан концерт дјечијег хора “Врапчићи”.

Од 13 часова на Тргу Крајине биће организована парада под именом “25 година Републике Српске” након које слиједи културно-умјетнички програм.

Свечана академија поводом 25 година постојања Републике Српске биће одржана у 17 часова у дворани “Борик”, да би се након тога програм поново вратио на Трг Крајине гдје ће у 19 часова почети концерт домаћих музичара и пјевача из Српске. Као својеврсно финале вечери је концерт београдске групе “Легенде” који је заказан за 22 сата. 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *