Дан погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату

У Бањалуци ће данас бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске. Обиљежавање Дана несталих и погинулих, којем ће присуствовати и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар Ђокић, почеће у 9.30 часова служењем парастоса погинулим и убијеним борцима и цивилима у цркви Свете Тројице. На бањалучком гробљу "Свети Пантелија" на споменик […]

субота, септембар 15, 2012 / 07:50

У Бањалуци ће данас бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Обиљежавање Дана несталих и погинулих, којем ће присуствовати и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар Ђокић, почеће у 9.30 часова служењем парастоса погинулим и убијеним борцима и цивилима у цркви Свете Тројице.

На бањалучком гробљу "Свети Пантелија" на споменик погинулим борцима у 10.15 часова биће положени вијенци и цвијеће, а у 11.00 часова вијенци и цвијеће биће положени на спомен-костурници и споменику "12 беба" на Новом гробљу.

Потом ће у Палати Републике бити постхумно уручено 20 одликовања за борце који су погинули, извршавајући војничку и патриотску дужност, најавио је раније предсједник Оранизације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске Недељко Митровић.

У 13.30 часова у малој сали Банског двора биће одржана јавна трибина о теми "Процес тражења несталих и процесуирање ратних злочина", док ће у храму Христа Спаситеља у 15.00 часова бити прислужене свијеће.

На списку несталих из Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату тренутно се налази 1.697 лица, од којих 1.019 цивила и 678 војника, речено је јуче на конференцији за новинаре Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

На дан потписивања Дејтонског споразума на списку несталих из Републике Српске било је 5.280 лица, од којих 2.765 цивила, међу којима 30 дјеце и 2.515 војника и припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *