Дан младих – Брчко град старих

Дванаести август ове године, не разликује се много од истих датума претходних година. Многи од вас ће рећи да је то још један дан у седмици или како је ове године тај датум последњи дан у још једној седмици. Ако поставите младим људима симболику овог датума, шта он представља у свијету и како се исти […]

понедељак, август 13, 2012 / 13:19

Дванаести август ове године, не разликује се много од истих датума претходних година. Многи од вас ће рећи да је то још један дан у седмици или како је ове године тај датум последњи дан у још једној седмици.

Ако поставите младим људима симболику овог датума, шта он представља у свијету и како се исти обиљеžжава од скоро 90% нећете добити задовољавајући одговор него прави одговор који би требао да буде понос сваког младог човјека код нас!

Ако исто питање поставите неком од локалних ВОДЕЋИХ политичара добићете одговор да је то недјеља , да се спремају за још једну ТЕШКУ седмицу , пуну бројних ПРЕГЛАСАВАЊА , (НЕ)испуњених обећања , анекса, амадмана , жžучних расправа, фотеља, а све под фирмом како све чине да се побољша žживот овдашњег становништва.

Посебно истичу да то раде како би се створила здрава атмосфера за младе људе јер они су (како воле јавно да каžжу, поготово пред изборе) ПРОСПЕРИТЕТ, ПЕРСПЕКТИВА , ЦИЉНА ГРУПА, ТЕМЕЉИ БУДУЋЕГ ДРУШТВА као и многе друге епитете!

Наравно свима нам је јасно да је за њих то у ствари седмица на којој траžже нове начине за прикупљање „МАРКИЦА" , јер су сви постали ЈАВНИ – МОДЕРНИ ФИЛАТЕЛИСТИ!

Али мало ко од становништва зна да се 12. август у свијету обиљежžава као ДАН МЛАДИХ и као такав се прославља и обиљеžжава уз помоћ локалних власти, свугдје осим код нас. Ако се узме у обзир читава инфраструктура, закони , помоћи као и многи други стимуланси које владајуће гарнитуре морају да пронађу и тиме подстакну позитиван развој омладине, видјећете да ништа од тога није остварено. Моžда је нешто обећана или речено да ће се урадити , моžда су неки закони и на папиру написани али ништа од тога није реализовано.

Уколико неко укаžже на такво стање ствари власт се обавезно огради од тога и кривца сваки пут „пронађе" на другој страни.

Толико има тих других страна да више не знам на коју страну да се окренемо.

Оно мало обећање која добијемо представаљају „затамњено" свјетло на крају тунела, будући да се свака помоћ младима кроз ГРАНТОВЕ удијели на кашичицу. То је од КРУЦИЈАЛНОГ ЗНАЧАЈА за развој нашег СОЦИЈАЛНО – КУЛТУРНОГ ДРУШТВА. Да је то тако најбоље показује примјер како у брошури о развоју Брчко Дистрикта САМО ЈЕДАН ПАСУС ГОВОРИ О МЛАДИМА – СРАМОТА.

Наравно , ми ни овога пута нећемо да узимамо за примјер читаву земљу , него само наш град! Називамо се градом а немамо чак ни Аматерско Глумачки Друштво, називамо се градом а немамо Кино Дворану, називамо се градом а немамо СЛУХА ЗА МЛАДЕ. Господо драга мислимо да у овом граду уопште не треба да спомињемо младе , него једноставно да га назовемо ГРАД СТАРИХ!

Ми уопште немамо ЈАСНО ДЕФИНИСАН ЗАКОН О МЛАДИМА. Очигледно је да се млади само виде , траžже и цјене када су избори гдје се сви почињу дијелити на зелене, плаве , црвене , гдје такозвана круна ДЕМОКРАТИЈЕ – ДИСТРИКТ постаје упориште свих само не ЈЕДИНСТВЕНИХ. Воде нас а и приређују нам којекакве “Гуче“, “Сијела“, “Савске цвјетове“ гдје се опет појединци богате на рачун “младих“, а нама доводе квази умјетнике, организујући концерте, представе, књижевне вечери, галерије које не би биле никако посјећење да се улаз наплаћује. Још један увид у то колико се “младима Брчко дистрик-та“ ради – односно савјетује око питања која се најчешће односе на њих.

Немамо ЈАСНО ДЕФИНИСАН ЗАКОН О ВОЛОНТЕРИЗМУ. Имамо којекакве међународне спортске, културне, демократске организације гдје ВОЛОНТЕРИ добијају некакве (не)формлне, (не)валидне, самозване сертификате који не важžе даље од њихове собе, а појединици који се богате на рачун истих мирно ходају градом и диче се својим (не)успјесима !

Очигледно је господо драга да МЛАДИ У БРЧКО ДИСТРИКТУ причају неким другим језиком, вама потпуно непознатим будући да се не проналази никакво рјешење, како би се млади стимулисали, те ставили у центар интересовања и дјеловања као што је случај у свим нормалним европским градовима.

Ми се искрено надамо да ће наредни 12. август бити обиљеžжен како треба и доликује, наравно не само свечано него и са ЈАСНО ОСТВАРЕНИМ – ОПИПЉИВИМ – РЕЗУЛТАТИМА.

Очекујемо од будуће власти која ће ускоро бити изабрана да покажžе више слуха за младе, чији ће приоритети бити уздизање социјалног, културолошког, демократског дијалога МЛАДИХ БРЧКО ДИСТРИКТ.

ŽЖелимо да у сарадњи са вама будемо једни од препознатљивијих у региону , да будемо узор за друге не само градове , општине него и покрајине , а знамо сви да то можžемо .

Заједничком сарадњом, обостраним поштовањем,проналаžжењем начина, МУКОТРПНИМ РАДОМ , постављањем јасно дефинисаних циљева већ ћемо бити на пола пута.

Требамо имати на уму да кад год се ствари отму контроли и када развој догађаја не иде у интересу већине грађана слиједи – ПОБУНА .Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *