Дачић: Звјездица и фуснота су унапријед изгубљене битке

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да усвојена инструкција Владе Србије којом је одблокирано учешће Србије на скуповима на којима учествује и Приштина не представља уступак Приштини, те оцијенио да су „звездица и фуснота“ биле „унапред изгубљене битке“. Дачић је данас рекао да се одлуком Владе ништа ново није десило и да Србија остаје при […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 13:05

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да усвојена инструкција Владе Србије којом је одблокирано учешће Србије на скуповима на којима учествује и Приштина не представља уступак Приштини, те оцијенио да су „звездица и фуснота“ биле „унапред изгубљене битке“.

Дачић је данас рекао да се одлуком Владе ништа ново није десило и да Србија остаје при ставу да Косово мора бити асиметрично представљено, што је дефинисано фуснотом.

Он је оцијенио да Србија има много важнијих проблема када је ријеч о Косову од тога да ли се текст фусноте налази на табли или се налази само у документима, па је погрешно да не учествује на скуповима уколико се текст фусноте не налази на табли.

"Влада се руководи да Косово мора бити асмитрично представљено, то је дефинисано звездицом. Фуснота је у документима и ако то није испуњено, ако постоје државна обележја Косова, Србија неће учествовати на таквим скуповима, рекао је Дачић за Б92.

Он је поновио да су "фуснота и звездица" биле "унапред изгубљене битке", те нагласио да Србија не треба да се жртвује због тога.

"Ми смо се у прошлој влади жртвовали за звездицу и фусноту, а у другом договору смо малтене увели царину. Никакве узалудне жртве не треба да дајемо за унапред изгубљене битке, а изгубљене битке су фуснота и звездица", рекао је Дачић.

Влада Србије усвојила је на јучерашњој сједници инструкцију о учешћу и поступању државних органа на регионалним скуповима на којима ће бити и представници Приштине.

Ова инструкција обезбјеђује асиметрично представљање привремених институција самоуправе у Приштини, и њоме је предвиђено да, осим табле на којој је исписано "Косово *" (Косово са звјездицом) у свим пратећим документима текст фусноте мора бити наведен најмање при првом помињању у сваком појединачном документу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *