Дачић: Желимо искрен однос са међународном заједницом

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је Срни да Србија треба да води политику чистих рачуна у односу на ЕУ и да не жели да лаже и вара међународну заједницу, али да исто такав искрен однос очекује и од међународне заједнице. Дачић је рекао да је званичницима у Бриселу недавно рекао да Србија жели да испуњава […]

недеља, септембар 30, 2012 / 20:20

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је Срни да Србија треба да води политику чистих рачуна у односу на ЕУ и да не жели да лаже и вара међународну заједницу, али да исто такав искрен однос очекује и од међународне заједнице.

Дачић је рекао да је званичницима у Бриселу недавно рекао да Србија жели да испуњава све своје обавезе које је преузела и да не жели да вара међународну заједницу тиме што ће нешто прихватити, а касније неће реализовати.

"Међутим, с друге стране Србија очекује да има исто такав искрен однос и од стране међународне заједнице, што значи да они не воде политику циљева који се стално мењају", рекао је Дачић.

Он је подсјетио да за стицање статуса кандидата Србији нико никада није помињао питање Косова, да би се касније, након посјете њемачког канцелара Ангеле Меркел, испоставило да је то једно од питања која су услов за добијање статуса кандидата.

"Мислим да треба водити и даље нашу државну и националну политику, што значи да ми треба да будемо у свему томе мирни и да имамо јасне ставове, да смо спремни да отворено кажемо шта можемо да учинимо, а шта не можемо", рекао је Дачић.

Он је навео да даља борба неће бити лака, али да је несумњиво да Србија има интерес да постане чланица ЕУ, прије свега зато што ће, као дио јединственог економског и финансијског простора, многе економске проблеме моћи да рјешава на лакши начин, него до сада.

"Али с друге стране, питање је каква је цена и да ли то подразумева да Србија треба да учини неке уступке који, сигуран сам, не би учинила ниједна друга земља на свијету. Сходно томе, мислим да је потпуно легитимно да Србија тражи и води политику чистих рачуна у односу на ЕУ и на читаву међународну заједницу", рекао је Дачић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *