Дачић за јачање улоге УНМИК-а на Косову

Српски премијер Ивица Дачић рекао је генералном секретару УН Бан Ки Муну да Србија жели да мисија УН на Косову и Метохији /УНМИК/ и даље има водећу улогу у успостављању мира и стабилности на Косову и да све више јача. Дачић, који се састао са генералним секретаром УН уочи сједнице Савјета безбједности у Њујорку, рекао […]

петак, март 22, 2013 / 14:41

Српски премијер Ивица Дачић рекао је генералном секретару УН Бан Ки Муну да Србија жели да мисија УН на Косову и Метохији /УНМИК/ и даље има водећу улогу у успостављању мира и стабилности на Косову и да све више јача.

Дачић, који се састао са генералним секретаром УН уочи сједнице Савјета безбједности у Њујорку, рекао је да Београд, супротно ставовима Приштине, жели да мисија УНМИК-а јача.

"Иако је буџет УНМИК-а смањен због економске ситуације свуда у свету, па и на Косову и Метохији, Србији присуство те мисије веома значи због заштите верског и културног наслеђа, али и питања безбедности за Србе на северу, као и њихове имовине и повратника", истакао је Дачић, преноси РТС.

Он је рекао да је генералног секретара УН информисао о току дијалога Београда и Приштине, те да је разговарао и о Хашком трибуналу и иницијативи Србије да затвореници казне служе у Србији или "у најгорем случају у земљи региона".

Дачић је у Њујорку разговарао и са представником Русије у Савјету безбједности Виталијем Чуркином, којем је пренио да то што Србија води дијалог са Приштином не значи никакву промјену њеног принципијелног става да неће признати независност Косова и Метохије.

Он је пренио Чуркину да то што дијалог напредује не треба да буде повод неким земљама да промијене своје ставове о статусном питању Косова и Метохије.

Према његовим ријечима, Чуркин је рекао да Русија неће мијењати своју позицију и да подржава став Србије о питању Косова и Метохије.

Дачић је захвалио Чуркину за подршку коју Русија пружа Србији и упознао га о дометима дијалога Београда и Приштине.

"Наш дијалог се води у смислу налажења мирног и одрживог решења за актуелне проблеме на Косову и Метохији – решавање проблема паралелизма институција", рекао је Дачић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *