Дачић: Србији пријети дужничко ропство

Премијер Србије Ивица Дачић каже да Србији пријете дужничка криза и дужничко ропство, немогућност исплате плата и пензија и нормалног функционисања државе. “Зато ће влада следеће недјеље предложити антикризне мјере чији је циљ уштеда од милијарду евра. Процјењује се да је стопа задужености 50 одсто бруто домаћег производа (БДП) и да може да порасте до […]

субота, септембар 8, 2012 / 14:15

Премијер Србије Ивица Дачић каже да Србији пријете дужничка криза и дужничко ропство, немогућност исплате плата и пензија и нормалног функционисања државе.

“Зато ће влада следеће недјеље предложити антикризне мјере чији је циљ уштеда од милијарду евра. Процјењује се да је стопа задужености 50 одсто бруто домаћег производа (БДП) и да може да порасте до 60 одсто”, рекао је Дачић новинарима у Палати Србиаја послије ванредне сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Дачић је навео да мјере подразумијевају ребаланс бужета и доношење десетина закона који би требало да смање непотребне трошкове државе, спријече рецесију и пад БДП-а и индустријске производње.

Премијер је казао да је Србији потребно више милијарди евра и да зато треба разговарати са Међународним монетарним фондом, као и са Русијом, Кином, Азербејџаном, Швајцарском и свима који имају интерес да дају новац.

Дачић је навео и да Србија има највишу цијену капитала у региону, најнестабилнију валуту и најниже плате и да се услови пословања не могу поредити чак ни са земљама у региону.

Према његовим ријечима, “уз најминималнија повећања неких давања” растеретиће се привреда и грађани и биће укинуто 130 пореза, такси и дажбина и десетине непотребних агенција.

“То су мјере за заустављање крварења и спречавање банкрота, али су потребне и дугорочне мјере за прави привредни опоравак. Радиће се истовремено на обе ствари”, рекао је Дачић.

Премијер Србије је истакао да формирање Националног савјета за привредни опоравак није алиби за погрешну политику владе него да су синдикати, привредници и економисти од њега тражили дијалог.

“Шта сте тражили то сте добили. Изволите предложите мјере. Рекао сам бизнисменима: Као што сте радили за себе, сада мало да радите за државу и народ”, рекао је Дачић.

Он је најавио да ће од понедјељка почети процес доношења закона, да ће сутра бити одржана сједница Социјално-економског савјета и да ће послије тога бити предложен ребаланс буџета, а до краја сљедеће недјеље биће донијети предлози свих закона и аката који би требало да омогуће нормално функционисање и стабилизацију финансијског стања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *