Дачић: Причају се свакакве глупости око Косова

Србија не прихвата ни надгледану нити ненадгледану независност Косова и Метохије и прича да ће прихватање косовске независности бити услов Србији за улазак у ЕУ је глупост – рекао је премијер Србије Ивица Дачић.  "За нас питање Косова није решено све док на то не да пристанак Србија. Да то није тако, не би нас […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 15:40

Србија не прихвата ни надгледану нити ненадгледану независност Косова и Метохије и прича да ће прихватање косовске независности бити услов Србији за улазак у ЕУ је глупост – рекао је премијер Србије Ивица Дачић.

 "За нас питање Косова није решено све док на то не да пристанак Србија. Да то није тако, не би нас толико ни притискали да признамо независност", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Поводом истраге о трговини људским органима, Дачић је истакао да свједок, који се појавио да о овом случају говори, није једини, и да то показује да је истина оно о чему је говорио и извјестилац Дик Марти.

"Очекујемо да међународна заједница адекватно реагује, јер, ваљда и српске жртве исто тако заслужују праведно санкционисање починилаца, као и друге жртве на простору бивше Југославије", рекао је Дачић.

Он је навео да је процес истраживања трговине људским органима почео и подсјетио да је у Савјету безбједности УН затражио да се разматра шта се дешава у истрази о трговини људским органима на Косову и Албанији.

Дачић је рекао да већ дуже вријеме српски истражни органи имају исказе заштићеног свједока и да је Србија очекивала да ће та истрага ићи много брже, пошто није ишла темпом који заслужује.

Дачић је одбацио примједбу косовског министра полиције Бајрама Реџепија да причом о свједоку о трговини људским органима Србија жели да поквари весеље Косову поводом укидања надгледане независности, наводећи да не би рекао "да је та прослава са одушевљењем прихваћена".

"Они су прихватили да Еулекс буде и даље присутан, упркос означеном року. Нема ту никаквих прослава нити намерног опструисања свега тога", рекао је Дачић.

Он је нагласио да је Србија спремна за наставак дијалога и дефинисање свих међусобних проблема те да ради на њиховом отклањању, и сматра да је неопходно тај дијаог наставити на политичком нивоу, односно да се нађе рјешење који би било компромисно и прихватљиво за обје стране.

У том смислу, додао је он, Србија очекује да се у наредном периоду наставе разговори, али на којем ће нивоу бити, у којем формату и ко ће бити присутан из међународне заједнице теме су о којима ће разговарати предсједник Србије на засједању Генералне скупштине УН.

Дачић је рекао да цијела међународна заједница не тражи да Србија призна Косово, него да то тражи дио међународне заједнице, који је прихватио независност.

Он је подсјетио да у ЕУ постоји пет земаља које нису признале Косово, те да је сама та прича да ће прихватање независности Косова бити услов Србији за улазак у ЕУ глупост.

Он је напоменуо да већина чланица УН није признала Косово и да се испоставило да то није учинио ни Мали, ни Нигерија, као што је тврдио Хашим Тачи.

"Ако је у УН кључ косовске независности, онда тога нема без активног учешћа Србије и тражења компромиса", рекао је Дачић.

Он је подсјетио да је британски премјер Дејвид Камерон, који му је честитао избор за премијера, истакао приврженост Енглеске европском путу Србије, као и услове за интегације, али да нигдје није поменуо потребу признања Косова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *