Дачић: Далеко смо од споразума, Приштина ништа неће да мјења

Послије састанка државног врха са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон постоје различита тумачења тих разговора.  За разлику од предсједника, по повратку из Брисела премијер Ивица Дачић тврди да је Србија далеко од потписивања договора и споразума са представницима власти у Приштини о питању заједнице српских општина на Косову. Дачић каже и да нема помака по […]

уторак, март 12, 2013 / 21:49

Послије састанка државног врха са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон постоје различита тумачења тих разговора.

 За разлику од предсједника, по повратку из Брисела премијер Ивица Дачић тврди да је Србија далеко од потписивања договора и споразума са представницима власти у Приштини о питању заједнице српских општина на Косову.

Дачић каже и да нема помака по питању степена надлежности и да је основни проблем што Приштина не прихвата да мјења своје законодавство.

Премијер је рекао да је делегација Србијe изнијела јединствен став да жели да настави пут евроинтеграција и да је у интересу грађана Србије да постану чланови ЕУ. "Надам се да то није интерес само Србије већ и стратешки интерес ЕУ", навео је Дачић.

"Ако би косовски премијер Хашим Тачи желео да северна Митровица буде део приштинских власти, он би то могао и морао да учини само оружјем. О каквом дијалогу и мирном решењу говоримо ако су нам то једине опције", рекао је премијер Дачић.

Премијер каже да је Србија спремна за договор, али да он не може да буде у оквиру устава и закона Косова него да мора да буде политички договор у коме учествује међународна заједница зато што се тиме отклања могућност сукоба.

"Ми смо заслужили датум за почетак преговора са ЕУ, чак и ако нема договора о овом питању, јер смо за договор спремни, али је за договор потребно да постоји решење које може да се спроведе на терену", истакао је Дачић.

Како је рекао, Србија инсистира на томе да се формира заједница српских општина на Косову која ће имати неке од кључних надлежности и своје органе.

Заједница општина треба да има своју скупштину, предсједника, потпредсједника, савјет или вјеће, каже премијер и додаје да ти органи могу бити бирани директно или индиректно, али да је за Србију то мање битно од њених надлежности.

"Дајте нам заједницу српских општина која ће имати шта да ради или немојте више да губимо време на то", рекао је Дачић.

Премијер каже да је тај став пренио и Кетрин Ештон и да око таквих ствари "неће бити цјенкања".

Дачић је навео да је фактичко стање да Србија на једном дјелу Косова нема власт, као што је фактичко стање да Приштина нема власт на сјеверу Косова.

"Ниједан резултат ових преговора неће бити промена тог стања", навео је Дачић и додао да је дијалог једина опција како се те ствари не би рјешавале оружјем.

Уколико прихвате приједлог слиједи уставни закон

Уколико се прихтави концепт Србије у вези са надлежностима заједнице српских општина, услиједиће доношење уставног закона, најавио је премијер.

"У платформи јасно пише да ће део надлежности бити пренет на косовске органе и тиме ће они постати део нашег правног система, а самим тим заједница српских општина биће део тог система. За то су неопходне међународне гаранције и, уколико Приштина прихвати, донећемо уставни закон, а то није лако", рекао је Дачић.

Нагласио је да је Приштина попустила у односу на тврде почетне ставове, али не и у вези суштинских питања, и да ће се о томе разговарати на састанцима који слиједе.

"Ми јесмо задовољни разговорма, јесте дошло до прогреса. Председник није мислио на синоћни састанак већ на почетне позиције Приштине, али ја мислим да смо још далеко од потписивања било какавог споразума нити да смо близу решења овог проблема", рекао је Дачић.

Премијер је указао да, уколико не дође до договора о полицији, правосуђу, надлежностима заједнице српских општина односно о ономе шта она ради, неће бити потребно потписивање никаквог посебног документа већ ће услиједити рад експерата на томе како све то примјенити у пракси.

"Наредни састанак са Тачијем мора добро да се припреми. Ја сам спреман на компромис, али Приштина није спремна да одступи јер имају подршку Америке. Договор не зависи од нас. Србија је урадила све, нема више где и зато не вреди више вршити притисак на Србију. Ми испод овог не можемо", подвукао је Дачић.

"Кад год се одвија дијалог у Бриселу тамо је и Рикер. Ја сам свестан тога и увек сам се сретао са њим, а он је увек понављао да не могу овлашћења за српску заједницу и нова Република Српска. То није њихов став већ став Приштине", рекао је Дачић.

Нагласио је да је неопходно тражити нестандардно рјешење јер је примјена постојећих било гдје у свијету и Европи немогућа.

Ештон у четвртак долази у Београд

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон доћи ће у четвртак, 14. марта, у Београд, како би били настављени разговори пред нову рунду преговора Београда и Пришине заказани за 20. март, рекао је премијер Србије Ивица Дачић.

"Уколико се покаже да има могућности за наставак преговора и постизање договора у Бриселу 20. марта, Ештонова ће у Београд доћи по завршетку састанка у Приштини", рекао је Дачић.

Додао је да разумјевање ЕУ постоји за ставове Београда, али да Приштина не прихвата да мјења своје законе, како би био усвојен приједлог о надлежностима српских општина.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *