Да скину паучину са цијеви: Војска Србије извела војну вјежбу

Предсједник Србије Томислав Николић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишли су дио команди и јединица које учествују на командно-тактичкој вјежби „Морава 2016“.

петак, мај 27, 2016 / 16:02

Предсједник Србије Томислав Николић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишли су дио команди и јединица које учествују на командно-тактичкој вјежби „Морава 2016“.

"На привремено поседнутом аеродрому `Дивци` код Ваљева, Николић и генерал Диковић обишли су припаднике летачког и техничког састава 204. ваздухопловне бригаде који су пребазирани са матичног аеродрома `Батајница`", саопштено је из Министарства одбране Србије.

У саопштењу се додаје да су хеликоптерске јединице из састава 98. и 204. ваздухопловне бригаде које учествују на вјежби извршиле прелет са мирнодопских локација на аеродроме "Дивци", "Трстеник" и "Лесковац", на којима су претходних дана логистичке јединице извршиле неопходне припреме за прихват хеликоптера.

Команде и јединице Војске Србије рјешавају задатке по сценарију вјежбе "Морава 2016" на територији, унутрашњим пловним путевима и у ваздушном простору.

Тенкови, борбена возила пјешадије, самоходне хаубице 122 милиметара, противавионски топови 30/2 милиметара, минобацачи и противоклопна лансирна оруђа "ПОЛО М83" ангажовани су током увјежбавања и тактичких вјежби Треће бригаде копнене војске на интервидовском полигону "Пасуљанске ливаде".

На полигону "Боровац" код Бујановца јединице Четврте бригаде копнене војске увјежбавају борбу у урбаној средини, уз употребу савремене опреме за живе симулације, док су механизоване јединице из те бригаде започеле маршевање ка привременом полигону на Пештерској висоравни.

На Тиси код Титела понтонири Речне флотиле реализују задатке на обезбјеђењу скелског и десантног мјеста преласка ријеке, а бродови флотиле изводе противминска дејства.

Са резервних ватрених положаја широм земље, јединице 250. ракетне бригаде осматрају ваздушни простор и симулирају дејство по циљевима у ваздуху, спроводећи све поступке као у реалној ситуацији, осим самог лансирања ракете.

На праћењу ситуације у ваздуху ангажоване су и јединице 126. бригаде "Војин", док Одјељења за интервенцију Команде за обуку рјешавају тактичке претпоставке у оквиру логоровања на стрелишту "Кривул" код Зајечара.

Резервни састав Банатске бригаде обучава се на тенковима "М-84", из којих гађају на аутоматизованом тенковском стрелишту "Орешац", док се у Бачкој бригади у Сомбору изводи обука резервног састава на борбеном возилу пјешадије "БВП М80А" и борбеном оклопном возилу "БОВ ПОЛО М83".

Логистичку подршку вјежбајућим јединицама пружа Централна логистичка база. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *