Да не трпе друге обавезе посланика: За кворум у НСРС довољно само 28 посланика

У приједлогу измјена и допуна Пословника Народне скупштине Републике Српске предвиђено је смањење кворума са 42 на 28 посланика.

уторак, децембар 13, 2016 / 15:20

У приједлогу измјена и допуна Пословника Народне скупштине Републике Српске предвиђено је смањење кворума са 42 на 28 посланика.

То ће у великој мјери олакшати посао владајућој већини у актуелном сазиву НСРС с обзиром да се у протеклом периоду често дешавало да припадници скупштинских служби јуре посланике већине по ходницима и ресторану како би имали кворум. То се углавном дешавало на тачкама које је опозиција бојкотовала и напуштала салу.

Смањењем кворума на 28, што је трећина од укупног броја посланика још више ће прориједити број посланика у скупштинским клупама. Преведено у праксу, то значи да ће тек у данима за гласање или приликом расправа о изузетно важним тачкама сала бити пуна.

Иначе, Колегијум Народне скупштине Републике Српске јутрос је започео расправу о усаглашавању Одлуке о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине Републике Српске, која је прекинута због почетка пленарног заједања другог дијела 15. редовне сједнице.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало на друштвеним мрежама је објавио да је скупштинска већина одлучила да га избаци из чланства Колегијума. Образложење је да у Колегијуму могу да сједе само шефови клубова посланика, али не и шефови посланичких група. Напредна Српска у НСРС има само посланичку групу.

У наставку сједнице Колегијума, о чијем термину ће јавност благовремено бити обавијештена, чланови Колегијума ће усаглашавати и кодекс понашања народних посланика, који је уз Одлуку о изменама и допунама Пословника Колегијуму доставио предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић. 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *