Да ли је Алумина куповином дуга признала потраживања Павгорда?

Куповином преосталих потраживања Укио банке од Фабрике глинице Бирач у стечају, Алумина је признала да су валидна и потраживања која је купио Павгорд. С обзиром на то да се ради о дијелу истог потраживања, Алумина је куповином изгубила основни аргумент који је заступала да су потраживања Павгорда неоснована и непостојећа, тврди адвокат фочанске фирме и заступник Укио банке Александар Сајић.

уторак, септембар 5, 2017 / 18:12

С друге стране, адвокат „Алумине“ Владимир Милошевић и даље тврди да потраживања фочанске фирме не вриједе ничему.

Сајић: „Павгорд“ има право да наплати свој дио потраживања

Сајић тврди да нема говора о обустави поступака које Укио банка и „Павгорд“ воде против фирми из групације „Бирач“. Он је истакао да је логично да је Укио банка изашла из поступака, како тврди у „Алумини“, јер су сва потраживања продата „Павгорду“ и сада „Алумини“.

„Ако је тачно да је „Алумина“ откупила потраживања од „Силкем Плус“, она је тим чином признала да су потраживања која је Укио банка имала према Бирач Еуропе, а која су пренесена на Павгорд (око 80%) и Силкем Плус (око 20%) валидна“, нагласио је Сајић.

Он даље тврди да су потраживања пренесена „Павгорду“ обезбјеђена јемством компанија из Бирач групе у БиХ, за разлику од остатка потраживања, која је купила „Алумина“ која немају обезбјеђење. Он истиче да су ових 20 одсто потраживања нуђена и „Павгорду“, као и свим трећим лицима, али да нико није хтио да их купи с обзиром на то да се ту не може ништа наплатити.

Компанија „Алумина“ прошле седмице је за 30.000 евра купила 20 милиона потраживања од литванске Укио банке, а из ове компаније су тада рекли да банка излази из свих судских поступака у Републици Српској и иностранству, те да ово значи и крај спора ФГ „Бирач“ са фирмом „Павгорд“ из Фоче која од ФГ потражује 155 милиона КМ.

„Због тога је Укио банка та потраживања продала по изузетно ниској цијени. Наиме, из тих потраживања повјерилац не може наплатити ништа“, тврди Сајић.

Он каже да продаја преосталих потраживања ни на који начин не може утицати на права „Павгорда“ за наплату преосталог дијела потраживања од компанија из Бирач групе која су била јемци својој сестринској фирми Бирач Еуропе.

„То значи да „Павгорд“ има право да свој дио потраживања наплати од тих фирми, док „Силкем Плус“ или „Алумина“, ако је откупила, нема то право. Укио банка наставаља да даје подршку „Павгорду“ у споровима у којима он није могао да ступи из процесних разлога или због одлука судова, и то тако што банка наставити да води те поступке, о трошку „Павгорда“, а све користи које добије из тих поступка ће пренијети „Павгорду“, у складу са уговором из 2014. године“, истакао је Сајић.

Милошевић: „Алумина“ неће пријавити потраживања од ФГ „Бирач“, повућемо све жалбе Укио банке

С друге стране, адвокат „Алумине“ Владимир Милошевић каже да су потпуно бесмислене тврдње да су потраживања која су откупили безвриједна, те да је тим поступком „Алумина“ признала да су потраживања Укио банке валидна.

„Да би неко признао дуг, он прво мора да буде дужник. У овом кредиту од 150 милиона КМ ни „Алумина“, ни „Бирач“ нити било које друштво из РС није дужник. Дужник су фирме у Литванији, а „Бирач, „Алумина“ и повезана лица у Зворнику су дали залоге. Нису они дужници да би признали неки дуг, тако да је глупост прича да је „Алумина“ признала неки дуг“, рекао је Милошевић.

Говорећи о наводима да су потраживања која је „Павгорд“ купио обезбијеђена, док она која је купила „Алумина“ нису, Милошевић каже да је и то глупост.

„Ако је једно потраживање обезбијеђено колатералом и један дио се прода, а послије двије године се прода и други дио другом лицу, оно је опет обезбијеђено свим колатералима. Не можете продати потраживања и рећи један дио је обезбијеђен, а други дио није. Евидентно је да потраживања која је купио „Павгорд“ не вриједе ничему“, тврди Милошевић.

Он је истакао да постоје два кључна спора. Први је спор који Укио банка води против ФГ „Бирач“ и у којем је Окружни привредни суд у Бијељини донио пресуду у корист „Бирча“, на шта се Укио банка жалила, а други је онај који се води пред судом у Зворнику.

„С обзиром на то да је Укио банка изјавила да више нема никаквих потраживања од зворничких фирми нити према било коме из тих кредита ни Виши привредни суд не може одлучити било шта у корист Укио банке, јер је бесмислено. Што се тиче потраживања „Павгорда“ према „Алумини“ по основу извршног поступка пред судом у Зворнику, Уставни суд БиХ је привременом мјером забранио то извршење и сада чекамо коначну одлуку. Ако Уставни суд донесе одлуку о укидању рјешења којим је „Павгорд“ уведен у поступак, та фирма неће више у БиХ наплатити ниједну марку“, казао је Милошевић.

Он тврди да би свако ко се убудуће појави пред судом у име Укио банке се бави неовлаштеним заступањем јер те банке више нема у споровима овдје.

Зашто „Алумина“ потраживања није купила директно?

Занимљиво је да, према информацијама Капитала, „Алумина“ потраживања није купила директно већ преко посредника. Потраживања од Укио банке је заправо купила фирма „Силкем Плус“ из Словеније која је велики пословни партнер „Алумине“, а потом их пренијала на зворничку фабрику.

Милошевић је потврдио информацију да је „Алумина“ потраживања купила од словеначке фирме која је њихов партнер.

„Партнерска компанија „Алумине“ је купила потраживање од 20 милиона за 30.000 евра. Затим је та фирма исти дана та потраживања пренијела на „Алумину“ за исти износ, без било каквих додатних трошкова а у намјери да помогну „Алумини“ као свом партнеру“, рекао је он.

Међутим, иако у „Алумини“ тврде другачије, још неки потврђују да би ово могло да додатно закомпликује ствари и да иде у прилог „Павгорду“.

„Прво су оспоравали комплетан износ, а сада признали 20 милиона евра. На знам због чега им је то требало, поготово имајући у виду чињеницу да је „Бирач“ добио првостепену пресуду против Укио банке“, рекао је један правника добро упућених у дешавања око литванских потраживања од фабрике Бирач.

„Павгорд“ је 2015. ходине купио 155 милиона КМ потраживања Укио банке од Фабрике глинице Бирач у стечају, а та потраживања покушава да наплати од њене кћерке фирме – „Алумине“.

У току су два спора путем којих „Павгорд“, односно Укио банка покушава да наплати ово потраживање. Један је тренутно на Вишем привредном суду у Бањалуци гдје се чека одлука по жалби Укио банке на првостепену пресуду којом је одбијена њихова тужба против ФГ „Бирач“ јер им није признато потраживање од 155 милиона КМ.

Други спор се води пред судом у Зворнику на основу чијег рјешења је у априлу „Павгорд“ блокирао рачун „Алумине“. Међутим, Уставни суд БиХ је у јулу донио привремену мјеру којом је наложио Основном суду у Зворнику да не спроводи поступак извршења који фирма“ „Павгорд“ из Фоче води против зворничке „Алумине“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *