Да ли ће се Грабар-Китаровић извинити Србима, ако је Јосиповић заборавио?

Хрватски предсједници се већ традиционално извињавају чим кроче на израелско тло. Као од шале, НДХ се назива злочиначком усташком државом и понизно се тражи опрост за њене злочине. Предсједница Колинда Грабар-Китаровић посјетила је у сриједу Музеј холокауста у Јерусалиму гдје је изразила најдубље кајање због свих жртава страдалих у вријеме усташког режима у Хрватској. – […]

среда, јул 22, 2015 / 20:34

Хрватски предсједници се већ традиционално извињавају чим кроче на израелско тло. Као од шале, НДХ се назива злочиначком усташком државом и понизно се тражи опрост за њене злочине.

Предсједница Колинда Грабар-Китаровић посјетила је у сриједу Музеј холокауста у Јерусалиму гдје је изразила најдубље кајање због свих жртава страдалих у вријеме усташког режима у Хрватској.

– Као предсједница Хрватске, изражавам најдубље кајање због свих жртава холокауста у Хрватској, страдалих од руке колаборационистичког усташког режима током Другог свјетског рата – рекла је Грабар-Китаровић.

Било је и Срба

Додала је и да су у вријеме НДХ, осим Жидова, страдали и бројни Роми, Срби, Хрвати тј. сви они који су тада сматрани непријатељима режима.

Предсједница Хрватске у Израелу борави у склопу дводневне радне посјете јављају агенције.

Иво се већ извинио у Кнесету

У фебруару 2012. године и израелском парламенту, скрушено, са јеврејском капом на тјемену, тадашњи предсједник Хрватске, Иво Јосиповић рекао је:

„Ево ме овде пред парламентом јеврејске државе, и још важније, пред дјецом Хрватске и ја се, недвосмислено, извињавам и молим за опроштење оне који су преживјели холокауст, вас и све жртве”.

Јосиповић је тада подсјетио да је и његов претходник Стјепан Месић изразио дубоко жаљење за злочине почињене над Јеврејима на подручју квислиншке творевине Независне Државе Хрватске . Незамисливо и нечувено за овдашњу јавност, предсједник Хрватске признао је да се унутар корпуса хрватског народа појавио и био прихваћен, један од најужаснијих злочиначких нацистичко-колаборационистичких режима у Европи те напоменуио да је потребно непрестано суочавање с „неугодном чињеницом” да је било припадника хрватског народа који су били системски организовани у извршењу „грозног злочина” против човјечности у покушају да се истријебе Срби, Јевреји и други само због тога шта они јесу или шта заступају.

Јосиповић је 2013. године посјетио Србију и тамо “заборавио“ да се извини народу који је НДХ отворено, не бирајући средства, планирала да истријеби на својој територији.

Да ли ће се хрватска предсједница супроставити јаким струјама у домаћем јавном мњењу и јавно се у Скупштини Србије или Републике Српске извинити за злочине НДХ над Србима, чије кости још увијек леже у необиљеженим бетонирам јамама? Али, Израел је далеко, Јевреја у Хрватској скоро да и нема, а Срби су близу и још их има.

Што се тиче посла око “непрестаног суочавања свог народа са непријатним чињеницама“, Јосиповић, а и његова насљедница то успјешно раде својом ћутњом, сваки пут када буде срушена и разбијена – латинична, да не буде забуне – спомен плоча за неколико хиљада жртава уморених у логору Слана на острву Паг.

Можда Колинта Грабар одлучи о томе након повратка са љетовања у сплитској Лори.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *