Цвијановићка: Струја не смије да поскупи, може само мало да поскупи

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да се Влада није бавила и није заузимала став у вези са поскупљењем цијене електричне енергије, нити би подржала било какву идеју о њеном значајнијем повећању. Цвијановићева је истакла да су предузећа у оквиру система “Електропривреде Републике Српске” упутила своје захтјеве према регулатору, а коменатари из […]

среда, април 1, 2015 / 10:58

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да се Влада није бавила и није заузимала став у вези са поскупљењем цијене електричне енергије, нити би подржала било какву идеју о њеном значајнијем повећању.

Цвијановићева је истакла да су предузећа у оквиру система “Електропривреде Републике Српске” упутила своје захтјеве према регулатору, а коменатари из Регулаторне комисије за енергетику о некаквом поскупљењу од 19 одсто су апсолутно неприхватљиви.

“Цијена електричне енергије је значајна ставка у пословању сваког субјекта, али и у породичним буџетима грађана, и управо из тог разлога није повећавана претходних година и остала је све ове године трајања кризе најнижа у регији. Цијена струје је у земљама у окружењу више пута повећавана у претходном периоду, укључујући и ФБиХ, али све ове године у Српској није дошло до њеног повећања”, навела је премијер Српске.

Цвијановићева је подсјетила да је, према подацима из прошле године, индустријска струја у Републици Српској била најјефтинија у регији и то за 113 одсто него у Хрватској, за 64 одсто јефтинија од Црне Горе, четири одсто од Србије и за 75 одсто, односно 84 одсто јефтинија од ФБиХ, зависно да ли је ријеч о “Електропривреди БиХ” или “Електропривреди Хрватске заједнице Херцег Босне”.

“Кад је ријеч о цијени електричне енергије за домаћинства, и ту је цијена била знатно нижа у односу на регију, и то за 67 одсто нижа од Хрватске, 40 одсто нижа од Црне Горе, за 15 одсто, односно 23 одсто нижа од ФБиХ, зависно да ли је ријеч о ‘Електропривреди БиХ’ или ‘Електропривреди Хрватске заједнице Херцег Босне’. Једино је у Србији цијена струје за домаћинства била нижа и то за три одсто, али је зато била за четири одсто виша за индустрију”, прецизирала је Цвијановићева.

Предсједник Владе је нагласила да овако ниска цијена струје у Републици Српској није, наравно, одраз реалних трошкова обављања дјелатности, већ се цијена у значајној мјери субвенционише из остварених прихода од извоза, управо да би се заштитила привреда и грађани.

“То је и остало наше опредјељење, зато никад на Влади нисмо ни причали, нити званично подржали било какаву идеју о значајнијем повећању цијене струје”, појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да на одређеним радним састанцима јесте покретано то питање, али је и тада речено да ако би се и ишло у том правцу, оптерећење може да буде само минимално.

“Уосталом, такве поруке је јавност добила и од менаџмента ‘Електропривреде’ да уколико дође до поскупљења, то ће бити минимално и неће угрожити тржишну позицију ‘Електропривреде’ као најјефтинијег снабдјевача у региону”, рекла је Цвијановићева.

“Никакви додатни намети на становништво и привреду нису опредјељење Владе Републике Српске, али морамо знати да, управо због тако ниске цијене електричне енергије, многа домаћинства прелазе на гријање на струју, што онда доводи до других проблема, па се у свему томе мора наћи мјера”, закључила је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.0 КОМЕНТАРА

 1. За неколико дана ће рећи да су глупи сви они који су насјели на фору 1. априла.

  Шта је „значајније поскупљење“? То је релативан, неодређен појам. Њен кућни буџет је већи од 10000 KM мјесечно, па јој ни поскупљење за 30% није значајно, док баки са 169 KM пензије и 3% може бити значајно. Зашто другарица није рекла „НЕПРИХВАТЉИВО ЈЕ БИЛО КАКВО ПОСКУПЉЕЊЕ, ЈЕР ПОСТОЈЕ ЗНАЧАЈНЕ РЕЗЕРВНЕ МОГУЋНОСТИ УНУТАР ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ СРПСКЕ.“?

 2. Sto je za nju minimalno, za vecinu je ogromno jer nemaju nista.
  Sve sto smo imali, rezim nam je oteo.
  Ako su NAM oteli posao, oteli su nam sve, atakovali su na na zivote.

  Ako u vladi ima imalo pameti, ni fening struja ne smije da poskupi.
  KO JE UBIO MILANA VUKELICA?
  iSTI ONI KOJI SU UBILI I sRPSKU, MATERIJALNO, DUHOVNO, DEMOGRAFSKI?

  DA, U PRAVU STE.
  uBILI SU IH ISTI!

  ZAR, NE?

 3. Преивреда просто вапи за таквом подстицајном мјером, каква је поскупљење струје. Чисто да нас докрајчи, да се више на патимо.

 4. Kakve mi to novinare imamo kada nam prodaju priču o hrvatskoj struji 113% jeftinijoj od naše. Imaju li naši novinari bar srednju školu? Jesu li baš svi batalili matematiku još u osnovnoj?

 5. Što se tiče Trebinja ono se nalazi u rizičnoj zoni ispod brane Grančarevo,struja bi trebalo da bude na minimalnom nivuo samo u vidu neke takse za održavanje strujomjera i mreže, a zašto dotična gospođa ne predloži cijenu struje po platežnim razredima u nekoliko kategorija, npr. borci, ratni invalidi, logoraši i penzioneri da bude minimalna cijena0,05 KM za KW, dalje radnici sa minimalcom 0,07 KM, politički predstavnici 0,20 KM i tako dalje.Zašto predsjednica ne kaže javno koliko su platili poreza na imovinu i ekstra profit Predsjednik, premijer, ministar finansija RS-a i BIH,i drugi tajkuni koji su ojadili narod i državu…

 6. И срце и душу ће нам узети!!!!! Све њихове дугове ми ћемо плаћати!!!! На учили смо да нас јашу и нека нас јашу!!! У свакој од девет година владавине СНСД-а смо добили поруку да смо за њих овце!!! Јесмо овце смо зато што их трпимо!!! Е мој народе!!!

 7. mali đokica je sinoć na Pulsu rekao da mora i treba da poskupi da bi elektroprovreda investirala u izgrade elektrona istovremenu su sve rudnije i rijeka oteli od naorda i dali stranom okupatoru.
  kad ga je voditeljka pitala, kako je moguće da je Drina oteta od naroda i data stranom okupatoru, one je odgovorio,
  Pa moramo dovoditi strane investitore (okupatore)
  ne možemo samo mi biti pusto ostrvo,
  jeste data im je Drina jer nama ne treba mi ionako ne znamo šta ćemo sa viškom struje,
  jeste oni će sebi izgraditi hidroelktranu i sebi će proizvoditi struju a nama će plaćati koncesionu nadoknadu kao i državne elektrna što plajćaju,
  i to je dobro za budžet što će plaćati koncesionu naknadu
  uošte nije važno što je otete gigavat hidropotencijala, uopšte nije važno što će narod pretpeti stotina milijardi evra od toga,
  Važno je da je hidropotencija, prirodni resurs dat stranom okupatoru.
  Kad jednom strani okupator zaposjedne Drinu, izgradi sebi elektrane, to je onda gotovi, kako ga neko može posle oterati, kako ? jedino da se to što je okupator izgradio poruši, i da onda naša elektroprivreda sebi gradi.
  To su trajni izvbori energije i nikad se ne mogu potrošiti.
  Znači ova vlast trajnu planira uvesti okupaciju, trajnu oteti resurse od narodu, obnovljive izvore zelene energije,
  To su zločini prema narodu koji nisu zebilježeni u istoriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *