Цвијановићева: Пројекат Српске и Србије зваће се Подриње

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је у припреми велики заједнички пројекат Српске и Србије, који ће се звати „Подриње“ и обухватити сарадњу 24 општине двије републике. Она је навела да би у реализацију тог пројекта требало да буду укључена скоро сва министарства обје владе. "Тај велики […]

субота, август 25, 2012 / 08:37

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је у припреми велики заједнички пројекат Српске и Србије, који ће се звати „Подриње“ и обухватити сарадњу 24 општине двије републике.

Она је навела да би у реализацију тог пројекта требало да буду укључена скоро сва министарства обје владе.

"Тај велики посао понудићемо Влади Србије која ће сигурно имати и своје приједлоге. Правимо списак свих нових пројеката и до сједнице двије владе све ће бити спремно", рекла је Цвијановићева за данашње београдске "Вечерње новости".

Она је прецизирала да пројекат "Подриње", првенствено, подразумијева економску сарадњу, а да ће највише послова бити у пољопривреди.

"Очекујемо да реализација посла започне већ послије заједничке сједнице двије владе, а практични резултати видјеће се већ идуће године", навела је Цвијановићева.

Истакавши да у обје владе постоји пуно расположење за одржавање заједничких сједница, Цвијановићева је најавила да ће до краја мјесеца биће одржано засиједање Вијећа за сарадњу, док ће заједничка сједница влада Српске и Србије бити одржана до краја године.

"На сједници ћемо да уговоримо конкретне послове који ће почети да се реализују од наредне године. Формираћемо списак приоритета и прионути на посао. Наша министарства већ припремају пројекте, а министри из Владе Србије су тек ступили на дужност и логично је да им треба мало времена да уђу у ресор. Важно је да обострана воља постоји", истакла је Цвијановићева.

Она је поновила да промјена власти у Београду не може ни на који начин да наруши политичку, економску и свеобухватну сарадњу Српске и Србије, која ће тек да доживи експанзију.

"Грађани Српске и Србије осјећају да морамо да се држимо заједно и да тијесна економска и политичка сарадња само може да нам донесе корист. Зато ниједна промјена власти то не може да наруши", напоменула је Цвијановићева.

Говорећи о судбини заједничких пројеката који су започети са бившом владом Србије, Цвијановићева је рекла да је сигурно да ће сви бити реализовани.

"Закључили смо већ око 40 појединачних уговора о сарадњи у области инфраструктуре, пољопривреде, образовања, здравства, културе, науке. Послије моста преко Саве код Раче, потписан је протокол за мост преко Дрине, на релацији Бачевци – Факовићи, завршена је туристичка пруга на релацији Мокра Гора – Вишеград", напоменула је Цвијановићева.

Она је додала да је економско повезивање Српске и Србије уједно и начин борбе против кризе која је тешко погодила Европу и свијет.

Цвијановићева је најавила да ће представници Српске тражити од Владе Србије да се продуби и заједничка сарадња у области европских интеграција.

"Очекујемо да ће наши конкретни приједлози бити прихваћени. Чврста сарадња у региону је неопходна на европском путу. Ми смо започели обуку кадрова и ту нам у великој мјери помаже Министарство спољних послова Србије. Тај посао ће сигурно бити настављен и у овом мандату", поручила је министарка за економске односе и регионалну сарадњу Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *