Цвијановићева: Предтавништвима Српске неће се управљати из Сарајева

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да шест представништава које Српска има у иностранству нису саставни дио дипломатско-конзуларне мреже БиХ, те да зато не подлијежу било каквој оцјени или преиспитивању од нивоа заједничких органа БиХ. "У питању су представништва која су у надлежности Српске, и она врло легално, […]

петак, август 10, 2012 / 13:49

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да шест представништава које Српска има у иностранству нису саставни дио дипломатско-конзуларне мреже БиХ, те да зато не подлијежу било каквој оцјени или преиспитивању од нивоа заједничких органа БиХ.

"У питању су представништва која су у надлежности Српске, и она врло легално, легитимно и у складу са могућностима које даје Устав РС промивишу њене интересе, и наставиће то да раде без обзира да ли се то допада или не политичким странкама са сједиштем у Сарајеву", рекла је Цвијановићева поводом саопштења СДП-а БиХ у коме тврди да је функционисање Представништва РС у Бриселу у супротности са званичним институцијама БиХ.

Она је додала да у Бриселу дјелује око 300 сличних представништава, укључујући и представништво Кантона Сарајево, али да перманентна хистерија која влада у политичком Сарајеву спречава тамошње политичке субјекте да разумију шта су европске праксе, а поготово да почну да раде оно што се у процесу европских интеграција очекује од сваког нивоа власти који располаже законодавним и извршним овлаштењима.

Цвијановићева је рекла да Представништво Српске у Бриселу пружа подршку у јачању институционалних капацитета Републике Српске за провођење европских обавеза, и да заједно са осталим представништвима Српске унапређује институционалне, политичке и економске везе са субјектима у иностранству.

"Чињеница да су представништва Републике Српске активнија и да имају већи углед од бројних амбасада БиХ вјероватно је навела СДП БиХ на закључак да она дјелују као државне амбасаде", рекла је Срни Цвијановићева.

Она је истакла да СДП, тврдећи да представништва Српске дјелују у супротности са званичним институцијама БиХ, опет заборавља да се у тим институцијама налазе и представници из Републике Српске.

СДП БиХ јуче је саопштила да од српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића очекује да, у складу са принципима које заговара, покрене истрагу о активностима које предузима Представништво Републике Српске у Бриселу, чије функционисање је, како тврде, у супротности са званичним институцијама БиХ, и које се најчешће понаша као државна амбасада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *