Цвијановић стратешки: Јужни ток, Угљевик, аутопут и хидроелектране

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће се њен кабинет у наредном периоду бавити реализацијом великих стратешких пројеката, као што су крак „Јужног тока“, термоелектрана Угљевик, бројни хидропројекти на Дрини и наставка изградње ауто-пута. "Поред тих великих пројеката, мораћемо да повучемо читав низ краткорочних потеза који би релативно брзо […]

четвртак, март 7, 2013 / 08:29

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће се њен кабинет у наредном периоду бавити реализацијом великих стратешких пројеката, као што су крак „Јужног тока“, термоелектрана Угљевик, бројни хидропројекти на Дрини и наставка изградње ауто-пута.

"Поред тих великих пројеката, мораћемо да повучемо читав низ краткорочних потеза који би релативно брзо могли да дају резултате – да преиспитамо све субвенције и подстицаје, реформишемо пословно окружење, да видимо какво је стање у свим јавним предузећима и ко сноси одговорност", рекла је Цвијановићева за сутрашње издање београдског недјељника НИН.

На питање како одговара на критике опозиције да је промјена владе само неки знак кризе владајуће коалиције, Цвијановићева је нагласила да је навикла да на њих најчешће одговара својим радом.

"Ми смо показали способност да мијењамо владу када смо уочили да је потребна промјена, да ново вријеме захтјева нове тимове и нову енергију, а посебно сам поносна што није дошло ни до минута застоја у раду владе, иако су неки медији или опозиционари говорили да нам пријети колапс", истакла је будући премијер Српске.

Цвијановићева, која је и међународни секретар Савеза независних социјалдемократа /СНСД/, рекла је да постоје проблеми у функционисању СНСД-а и СДС-а на нивоу БиХ.

Она је подсјетила да је СНСД, у неким пресуднима годинама, од 2006. до 2010, када је промијењен однос према институцијама БиХ, успио сам да одбрани позиције Републике Српске, а након избора 2010. понудили су СДС да заједно наставе ту борбу.

"Чини ми се да не радимо сви са истим жаром у Сарајеву, због чега би требало да разјаснимо да ли смо заједно или нисмо. Тај однос се додатно компликује, јер на нивоу Републике Српске, СДС користи сваку могућност да оптужи СНСД, што природно отежава ту сарадњу.

Али, све те критике које чујем у посљедње вријеме, некако ми уливају увјерење да смо на правом путу, јер нисмо чули никакве озбиљне аргументе или рјешења која су боља од онога што радимо. Само сам чула да сам ја Додиков микрофон у влади и ништа више", нагласила је Цвијановићева.

Додајући да не жели да демантује те тврдње опозиције нити да улази у такву врсту расправе, Цвијановића је рекла да је мандат добила од предсједник Републике Српске Милорада Додика, који је и лидер СНСД-а, и да би свака врста одговора на такве примједбе заправо дезавуисала институцију коју ће водити од сљедеће седмице.

Говорећи од односима Бањалуке и Београда, Цвијановићева је оцијенила да те односе треба развијати, јачати и радити на пројектима који их још више спајају, као што је велики економски развојни пројекат Подриње, који обухвата 13 општина из Србије и 12 из Републике Српске и скоро 1,3 милиона становника.

На питање да прокоментарише изјаву првог потпредсједника Владе Србије Александра Вучића да би Република Српске требало да се укључи у борбу против криминала, која је изазвала доста спекулација, Цвијановића је нагласила да је Вучић, колико зна, рекао да се нада да ће се та борба водити у читавом региону, па и у Српској, али да је у другом дијелу изјаве рекао да би све осим тог става било мијешање у унутрашње односе других држава.

"Свако нормалан ће подржати ту борбу и она треба да се води у цијелом региону, али не бих жељела да се на том питању, које је у општем интересу, праве некакве теорије завера", поручила је Цвијановићева.0 КОМЕНТАРА

 1. С ким, јадна друго? Да ли Ви, госпођо, знате гдје су Ваши савјетници, директори разних „јавних предузећа“, локални моћници и моћници који се не смију ни помињати завршили школу? Вјерујем да знате! Ту је Ваша одговорност. Опет ћемо се играти мало „ној+пијесак“?.

 2. Ma ona ne zna kako se zove, zna samo da petlja, manipulise i daje prazna obecanja.Sto ne uradi nista dok je bila ministar i pomogla Vladi jer je takodje bila dio tima, ali ne ona je jedino Dzombicu radila o glavi jer joj je stalo bilo samo do toga da se uvali u premijersku fotelju.

 3. Једно је међугранична сарадња која је пожељна и потребна у Подрињу, а друго питање је на шта се она односи?
  Што се тиче великих стратешких пројеката то ће бити тема расправе ових дана.
  Једно је да паметна влада има стратешке гране привреде за наредне деценије и да их развије уз помоћ пара од коришћења огромних енергетских ресурса, а друго је само коришћење или продаја ресурса странцима без последње шансе да запослимо народ и РС ставимо на мјесто гдје по људским и природним потенцијалима припада.

 4. Пропратите мало,та сподоба се изражава стално у 20 испразних фраза које понавља као папагај.Нека нам је Бог на помоћи.

 5. Dok ona prezvakava najotrcanije frazetine kljucne stvari joj promicu jer ne zna nista. Juce je imala konsultacije sa SDA koje hoce da uvrsti u Vladu i oni joj predloze kandidata za ministra koji se sa svojom ratnom prosloscu deklarisao kao jedan od najvecih neprijatelja srpskog naroda.Ona naravno predje preko toga kao da je to najnormalnija stvar.

 6. Јужни ток, аутопутеви, електране……….и што би рекли у реклами за Милку, „..и онда је свизац замотао чоколаду…“. Што би рекао Илија Чворовић „…па мајку вам јебем…..“.

 7. сатрап уђе у владу,она ће бити потпуно комплетна сда,хдз,снсд,сп
  …Све усташе и сав неокомунистички олош формираће наставак усташко-комунистичке коалиције на штету Срба.Нека нам је Бог на помоћи.

 8. Bitno je da je Željkica dobila najljepši poklon, premijersku fotelju i od svoje enormno velike ministarske plate još veću premijersku.A Mile će 12. marta dobiti poklon za rođendan novu vladu sa poslušnim premijerom koji ne zna misliti svojom glavom.

 9. Вечерас (07.03.)на РТС-у била је емисија ПЕЧАТ. У тој емисији су своје изјаве требали дати ГОС.Синиша Божић и представник ветерана РС.Те изјаве су узете у уторак(05.03) пред зградом РТС-а.Нажалост нечијом наредбом или самовољом оне се вечерас не објавише у емисији“ПЕЧАТА“па ево позивам дотичну новинарку из РТС-а да се огласи(наравно ако смије)и да званично саопштење ко је ставио забрану да се објаве наше изјаве.То само доказује да је РТС у служби владајуче клике а никако народа којем би и требала да служи.
  ВЕТЕРАНИ ЋЕ СЕ И ДАЉЕ БОРИТИ И ИЗБОРИТИ ЗА СВОЈА ПРАВА И ТРАЖИТИСВОЈА ПРАВА КОЈА ИМ ПРИПАДАЈУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *