Цвијановић: РАОП завршена прича за Владу

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем о списку радника предузећа „Енергоинвест-Расклопна опрема“ /РАОП/ из Источног Сарајева за исплату потраживања из средстава које је одобрила Влада Српске у износу од 410.000 КМ.  „РАОП је завршена прича за Владу Српске, која је у овом случају реаговала […]

субота, мај 3, 2014 / 15:32

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем о списку радника предузећа „Енергоинвест-Расклопна опрема“ /РАОП/ из Источног Сарајева за исплату потраживања из средстава које је одобрила Влада Српске у износу од 410.000 КМ.

 „РАОП је завршена прича за Владу Српске, која је у овом случају реаговала онолико колико је то могуће. То је предузеће у које је улагано и коме су дате различите помоћи и субвенције, репрограмиране су различите обавезе, неколико година интервенисали смо према синдикалној организацији.

Све је то био гест добре воље Владе“, рекла је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она је навела да разумије да постоје радници који су незадовољни, јер нису могли добити сва средства у износу у коме су пријавили своја потраживања.

„Међутим, њихова адреса је суд, а не Влада Републике Српске. Дакле, Влада је овдје интервенисала, мада није морала. Ипак, на овај начин жељели смо да покажемо добру вољу“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила на обећање власника новог предузећа да ће преузети све те раднике.

„Руски партнер се на одређени начин обавезао да ће приоритет имати бивши радници РАОП-а, да ће се то дешавати постепено, етапно, тако да током овог љета очекујемо додатно запошљавање у једном или два циклуса“, нагласила је премијер Српске.

Према њеним ријечима, у новом предузећу већ је запослено четрдесетак радника бившег РАОП-а, док би, уколико план буде проведен, могло да буде запослено и до 100 запослених.

Она је рекла да не зна тачно колико је још потребно средстава да се сва потраживања радника измире, те истакла да је Влада издвојила средства за оне који су пријавили потраживања, али и за раднике који нису намирили своја потраживања, да не би остали „на цједилу“.

„И њима смо изашли у сусрет што је, сигурно, раритет. Нигдје нема да се намирују људи који нису пријавили своја потраживања, или нису тужили предузеће“, додала је Цвијановићева.

Она је навела да Влада цијени важност овог простора, као и бившег РАОП-а у коме је био запослен велики број радника.

„Препознали смо шансу да се преко новог власника ангажује и сва радна снага, али и ресурси да би могле да се унаприједе производне активности. То ће се сигурно десити. Доћи ће до упошљавања, до производње, само треба да се стрпимо неко вријеме“, поручила је премијер Српске.

Према њеним ријечима, ова интревенција Владе била је с циљем да се радницима помогне у међувремену, док поново не буду упослени.

Она је напоменула да предузеће које је било власник Раопа – „Југотрејд“ још постоји и да је то адреса на које ће бити упућивана потраживања.

Са начелником општине, Цвијановићева је разговарала и о пројектима које треба реализовати у наредном периоду.

„Оно што ме увијек интересује је стање у општини, финансијске околности. Разговарали смо и о томе како се одвија ситуација са приходима који долазе, како се троше, као и на који начин ће бити реализовани пројекти за које је локална заједница изузетно заинтересована“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да ће у сарадњи са Владом бити завршен пројекат изградње вртића и једне улице.0 КОМЕНТАРА

 1. Bojite li se boga vi crveni esenesdeovci ako se ne bojite ljudi?
  Izvaraste silan narod od Boske u Banjaluci preko Nove Borje u Teslicu i Birca u Zvorniku, RAOP-a u Lukavici i Famosa na Palama,Nove Romanije na Sokocu, TPR-a u Rogatici, Nikole Tesle u Hercegovini…

 2. У Невесињу отворена фабрика, ниђе вијести. Само кукњава, дефетизам…
  У праву је Каргановић.

 3. Gavrilo Gavrilovic, 03.05.2014. 21:39:47 Babaroga, Krampus, Bog..Tko se boji Boga još, nema Boga, a ako i postoji onda je milostiv, jer je bogaćenje bogougodno.

 4. Pljačka Srbije isto je u u Republici Srpskoj

  Otimanjem Kosova i Metohije iz sastava Srbije, multinacionalni mešetari su ciljali srpsko ogromno rudno bogatstvo i izuzetan geostrateški položaj. Srbija se našla na putu globalističkim korporativnim kompanijama koje su krajem prošlog veka, uklonivši Berlinski zid, ušle u sve istočnoevropske države, do tada sa komunističkim uređenjem i sve ih bez izuzetka stavile pod svoj uticaj.

  Sve ove države, nekad članice Varšavskog ugovora, kao i mini države koje su izašle iz sastava SSSR-a, dobile su „demokratiju“, koja je uvedena milom ili silom, postale su članice NATO saveza, i sve su one morale da svoja, do tada, relativno uspešna državna preduzeća prepuste svetskim multinacionalnim kompanijama.

  Globalizam i jeste nastao kao produkt vladavine multinacionalnih kompanija koje pokoravaju svet uvođenjem svojih kompanija i novčanim pozajmicama sa velikim kamatama koje je nemoguće vratiti. Ukoliko ne uspeju da porobe države novcem, pribegavaju grubljem načinu, a to je uvlačenje cele zemlje u bratoubilački građanski rat. Ili, ono što smo na vlastitoj koži osetili, a što se dešava trenutno u Libiji, otcepljenje dela teritorije silom, uz podršku terorista na terenu, mimo svih međunarodnih pravila i rezolucija UN. Uostalom, i Ujedinjene nacije postaju polako plen korporativnih moćnika koji i ne kriju da podmićivanjem ili lobiranjem, (kako lepše zvuči), uspevaju da iznude rešenja u UN u svoju korist.

  Drastičan primer nastupanja ovog nehumanog i krvoločnog načina porobljavanja je nasilno otcepljenje Kosova i Metohije iz okvira Srbije. Poznati događaji iz 1999. godine, brutalna agresija na SRJ, Rezolucija 1244 SB UN. Dovođenje marionetske Vlade 5 oktobra 2000. godine, koja je prenebregla odredbe Rezolucije 1244. Danas Srbija ima poslušničku, marionetsku vlast koja udvorički izvršava sve zahteve zemalja koje su nas bombardovale, izvinjava se svima redom, mazohistički se izgovarajući kako su nam prijatelji upravo oni koji su nas bombardovali, i kako nam jedino oni mogu omogućiti očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije, iako je većina tih evropskih zemalja već priznala nezavisnost Kosova! Srbija je izvršila sve naloge koji dolaze iz Evrope u kojoj je nastao slogan da „Srbija mora umreti!“ Danas je jedina odbrana srpskog Kosova i Metohije upravo Rezolucija 1244, koju bahato ne poštuju SAD i njeni evropski trabanti.

  Pljačka Srbije
  Ko će izvlačiti kosovski ugalj
  Srbija se odrekla svog dostojanstva zarad „Evropa nema alternative“, i dozvolila je da joj strani plaćenici, koji su posle petooktobarskog prevrata kao skakavci doleteli iz ko zna kojih rupa, njenu privredu i celo stanovništvo dovedu na rub propasti. I danas smo tamo gde su nas i doveli! Na rubu propasti, siromašni i nezaposleni, zahvaljujući nesposobnim, potkupljivim i anacionalnim političarima koji isključivo gledaju ka svojim mentorima iz Evrope i ne obaziru se na strašno siromaštvo vlastitih građana. Danas smo svedoci da ništa nisu učinili da se zaštite prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kao i u drugim okolnim banana državama, koje svoju državnost grade isključivo na srbofobiji, da se rasvetle ubistva i trgovina organima na Kosovu i Metohiji, ne smeju ni da pomenu teroristički napad NATO alijanse na Srbiju, i hvataju samo srpske „zločince“. Predsednik Republike izjavljuje da mora da se pregovara sa Tačijem, jer je legalno izabran, a i nije dokazano da je zločinac!

  Na Kosovu i Metohiji prema katastarskim podacima, na teritoriji od 10. 886 km2 , Srbija ima tapiju na 58,8% zemlje. Albanci su uzurpirali više od 80% srpske zemlje, (ne treba izostaviti ni bespravnu izgradnju vojne baze Bondstil, takođe na pretežno srpskoj zemlji). Kad je reč o kosovskim rezervama uglja one su ogromne. U savremenom svetu prirodna bogatstva često predstavljaju prokletstvo za zemlju koja ih poseduje. Krvavi dijamanti iz Afrike, krvava nafta na Bliskom istoku. Rudno bogatstvo ove pokrajine i njen izuzetan geostrateški položaj, je srpsko prokletstvo! Na Kosovu i Metohiji ima 14,7 milijardi tona lignita ili 76% ukupnih rezervi uglja u Srbiji. Rezerve olova i cinka iznose 51 milion tona. Ogromno uzurpirano bogatstvo od koga Srbi i Srbija nemaju nikakve koristi iako su njihovi zakoniti vlasnici.

  Ali zato Soroš i kompanija planiraju da eksploatišu rudna bogatstva Kosova i Metohije!

  Prema pisanju „Kurira“, Termoelektrana „Obilić“ na Kosovu, koja je jedan od najvećih zagađivača u regionu, biće srušena, a na njenom mestu izgradiće se nova, manje „prljava“ elektrana! Prvobitno je ovu investiciju trebalo da finansira Svetska banka, ali je projekat propao i na scenu stupa najveći monetarni opsenar i finansijski magnat, Džordž Soroš sa albanskim ortakom, milijarderom iz Njujorka, Sahit Mujom. Oni nameravaju da eksploatišu ugalj na Kosovu i Metohiji, čije se rezerve procenjuju na više od 300 milijardi dolara, objavio je Vol strit džurnal. Muja i jedan Sorošev agent prošle godine su pet puta bili na Kosovu i pregovarali o unosnim poslovima u sektoru uglja. Planirano je da kosovske rezerve uglja, budu korišćene kao pogon u termoelektranama koje bi obezbeđivale struju za Kosovo i ceo region. Bez znanja Srbije i njoj uprkos!

  Ovo je jedan od glavnih razloga okupacije Srbije i saradanja NATO sa terorističkom OVK. Pljačka Srbije! Uostalom NATO i jeste vojska korporativnog kapitala, jer je jedan od glavnih potrošača vojno-industrijskog kompleksa koji obrće ogromna finansijska sredstva. Stvaranje NATO države na teritoriji Evrope uz njen blagoslov je znak da je i Evropa okupirana, a da je njen glavni gazda SAD uz logističku podršku Velike Britanije.

  Na iznuđenoj, Vanrednoj sednici srpskog parlamenta koji je sazvala Vlada Srbije, a povodom nelegalnog zauzimanja prelaznih punktova Jarinje i Brnjak na severu Kosova i Metohije, bilo je burnih diskusija povodom donošenja Deklaracije o Kosovu. Diskusije i pozicije i opozicije su bile žestoke ali predvidljive, razvodnjene, bez čvrstih stavova o tome šta nam je činiti, i ništa se novo nije čulo od onog što je već ranije bilo rečeno. Tražilo se napuštanje pregovora i okretanje Rusiji i Kini. Na sednici su prisustvovali i strani ambasadori, među kojima ruski ambasador Konuzin i predstavnici ambasada SAD. Ministar policije Ivica Dačić je bez uvijanja rekao da nam je SAD neprijatelj i to je prvi put jasno i glasno sa skupštinske govornice izrekao jedan ministar sile. Srpski ministar vojni je svojim izlaganjem na sednici pokazao da nije dorastao trenutku i da je ostao na liniji NATO kursiste.

  Tako Srbija, prema usvojenoj Deklaraciji o Kosovu, kojom se osuđuje svako nasilje u pokrajini, poziva na mirno rešenje krize nastale jednostranim aktom Prištine i na nastavak dijaloga, ostaje u domenu diplomatske aktivnosti koja je i do sada bila mlaka i dezorijentisana, sve u strahu da se ne uvrede evropski „prijatelji“ jer za našeg predsednika „Evropa nema alternative“. Naš predsednik je ponovo rekao da nikad neće priznati nezavisno Kosovo, neće upotrebiti vojsku za odbranu srpskog življa na Kosovu, da Vašington i Brisel nisu znali za jednostrane poteze Prištine da pošalje specijalce na punktove Jarinje i Brnjak, i naravno, ne odobravaju te jednostrane poteze, navodeći kao dokaz intervju američke ambasadorke Meri Vorlik koji je dala Press-u 31. 07. 2011. Ali u ovom intervjuu Meri Vorlik je rekla i sledeće: „Bilo je previše spekulacija proteklih dana o događajima na Kosovu. Vlada Kosova je nezavisna od februara 2008, i ona donosi suverene odluke. S vremena na vreme konsultuje se sa međunarodnim subjektima uključujući SAD, ali to je zemlja koja sama donosi svoje odluke“. Ova izjava pobija ono što je našem predsedniku bilo milo čuti! Dakle, ništa „UNMIK Kosovo“, ništa Rezolucija 1244.

  Srbija je donela Deklaraciju o Kosovu, koju niko neće poštovati, poslanici su izvršili svoj zadatak, predsednik je dao završnu besedu i svi su zadovoljno otišli u ranu zoru na zasluženi počinak. Jedino su Srbi sa severa Kosova budni i sa strepnjom očekuju novi dan, braneći svoja ognjišta barikadama i golim rukama. Pred očima nemilosrdne Evrope kojoj stremimo bez alternative, pred očima SAD koja šalje svoje okupatorske NATO trupe na goloruki narod, pred javnošću Srbije. Na potezu je Vlada Srbije ako ima snage, iskrenosti, hrabrosti, mudrosti, lukavosti i intelektualnog potencijala. Ako ima…

 5. ниђе вијести

  Kako nidje? Eno bilo na BN-u, sve uredno. Samo da ne bude ko s Teslom..
  Kakav defetizam? zar treba prelaziti preko lažni ovog gospodina sa perikom i glavnog Baje? Prošla su ta vremena Simo…

 6. Мислио сам на Фронтал. БН ријетко гледам. Највише недјељом кад је Реноме и његова ергела.

 7. THE END

  „Цвијановић: РАОП завршена прича за Владу“

  I ne samo RAOP, kompletna privreda Republike Srpske je završena priča za Vladu.

  Zato je i Vlada Željke Cvijanović završena priča za narod u Republici Srpskoj.

 8. A samo prije nekoliko mjeseci ministar Kovačević najavio RAOP sutra počinje sa radom.To može samo ovakva vlast.Kakvi smo bolje nismo ni zaslužili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *