Цвијановић: Не вјерујем да ће БиХ остати без ИПА средстава

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић не вјерује да ће БиХ остати без ИПА средстава за 2012. годину ако се у предвиђеном року, а то је крај августа, не постигне коначни договор о провођењу судске одлуке у случају „Сејдић-Финци“ и одговорајући амандман не упути у парламентарну процедуру.  Коментаришући медијске написе […]

уторак, август 14, 2012 / 17:43

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић не вјерује да ће БиХ остати без ИПА средстава за 2012. годину ако се у предвиђеном року, а то је крај августа, не постигне коначни договор о провођењу судске одлуке у случају „Сејдић-Финци“ и одговорајући амандман не упути у парламентарну процедуру.

 Коментаришући медијске написе да БиХ неће добити 111 милиона КМ из ИПА фондова планираних за 2012. годину због непровођења пресуде у случају "Сејдић – Финци“, Цвијановићева је Срни изјавила да не мисли да ће се то десити зато што у формалном смислу не постоји веза између ове двије ствари.

"Прво, не мислим да постоји могућност суспензије овог вида помоћи због случаја `Сејдић-Финци`, имајући у виду да су двогодишњим пакетом ИПА за 2012. и 2013. годину обухваћени сектори правосуђа и то као подршка структуралном дијалогу, затим област транспорта гдје је доминантан фокус на коридору Пет це, или безбједност хране, што је веома значајна област у контексту скорашњег приступања Хрватске Европској унији, а тиме и извоза наших производа животињског и биљног поријекла“, сматра Цвијановићева.

Друго, истакла је она, и зато што помоћ која се пружа посредством пакета ИПА служи као подршка реформским процесима у цјелини у оквиру процеса европских интеграција, те се на тај начин и програмира и реализује, невезано за велика појединачна питања какво је поменута уставна промјена.

Она је истакла да опасност, ипак, увијек постоји, али да је она везана за немогућност постизања сагласности различитих нивоа власти у БиХ о пројектима које треба финансирати.

"Што се тиче овог двогодишњег пакета ИПА, његово програмирање су пратили уобичајени проблеми, али је, ипак, у највећој мјери постигнута сагласност и сада се чека мишљење Европске комсиије на нацрт предложених пројеката. У питању је активност која се годинама проводи и која није везана за случај `Сејдић-Финци`“, поновила је она.

Одговарајући на питање да ли би то могла бити нека ванредна санкција, Цвијановићева је рекла "да је то готово немогуће, јер је ЕУ дубоко свјесна с којим напорима се усаглашавају и пројекти и све друге ствари у оквиру процеса европских интеграција у БиХ и свјесна је, и више него што то нама на први поглед изгледа, шта све може да анулира досадашње или додатно отежа будуће кретање ка ЕУ".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *