Цвијановић: Долазак Ештонове значи да БиХ има европску перспективу

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да долазак високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон у Сарајево представља и поруку институција ЕУ да БиХ има европску перспективу, која подразумијева провођење реформи и испуњавање обавеза како су дефинисане. Цвијановићева је рекла да је на састанку са Ештоновом, коме су присуствовали и […]

среда, март 12, 2014 / 15:23

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да долазак високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон у Сарајево представља и поруку институција ЕУ да БиХ има европску перспективу, која подразумијева провођење реформи и испуњавање обавеза како су дефинисане.

Цвијановићева је рекла да је на састанку са Ештоновом, коме су присуствовали и предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и премијер Федерације БиХ Нермин Никшић, анализирана политичка и економска ситуација у БиХ.

Она је истакла да су размијењене информације и сазнања о томе гдје се налази БиХ и какво је могуће даље кретање.

"Акценат је стављен на пројекте и програме који би могли да допринесу стабилизацији и унапређењу економско-социјалних прилика", рекла је Цвијановићева новинарима.

Ештонова је, према ријечима Цвијановићеве, потврдила да ће БиХ сљедећи понедјељак, 17. марта, бити на дневном реду Савјета министара иностраних послова ЕУ.

"У сваком случају, бавили смо се свим питањима, осим оних којима смо се бавили посљедњих годину и по, што значи да нисмо разговарали о провођењу одлуке `Сејдић-Финци`, већ о програмима које бисмо могли да реализујемо са ЕУ, а који су економско-социјалног карактера", нагласила је премијер Српске.

Цвијановићева је изразила задовољство што је створена прилика да се разговара у овом формату – са ентитетским премијерима и предсједавајућим Савјета министара БиХ.

"То је веома добро, с обзиром да се све практичне ствари и налазе у нашим рукама и доносимо одлуке које су важне за живот грађана", појаснила је Цвијановићева.

Средства Електропреноса су давно требала бити деблокирана

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас по хитном поступку усвојио измјене Закона о оснивању Компаније за пренос електричне енергије у БиХ, истичући да је то резултат заједничког рада ентитетских премијера.

"Средства `Електропреноса` су давно требало да буду деблокирана, још прије неколико мјесеци, али то се нажалост није десило. Међутим, премијери оба ентитета су упорно радили да до тога дође и деблокирали смо компанију која је дуго година била блокирана", рекла је Цвијановићева новинарима у Сарајеву.

Она је навела да је данас на сједници Дома народа учињен "посљедњи корак" и тиме омогућено да средства буду на располагању ентитетским буџетима, односно грађанима којима припадају.

Цвијановићева је напоменула да Републици Српској припада 40 милиона КМ од добити "Електропреноса".

"Ми смо са генералним директором `Електропреноса` у сталном контакту и планирамо наредне кораке у вези са инвестиционим планом и његовом реализацијом. Задовољни смо, али жалим што је било ко у претходном периоду блокирао ово питање и гласао против", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је то био и антипатриотски чин јер, објаснила је, није патриотизам када доносите одлуке којима грађанима ускраћујете њихов сопствени новац.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас је, без расправе, по хитном поступку усвојио измјене Закона о оснивању Компаније за пренос електричне енергије у БиХ.

Приједлогом закона, који је у хитну парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ, Скупштини акционара "Електропреноса" омогућава се да на приједлог Управног одбора доноси одлуку о расподјели добити, укључујући и акумулирану добит.

Желимо да закон о пребивалишту буде донесен, а увијек имамо своју варијанту

"Желимо да тај закон буде донесен. Ако не буде донесен, увијек имамо своју варијанту", навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада Српске утврдила како треба да изгледа закон о пребивалишту и да је у Народну скупштину Републике Српске упућена процедура да се овај закон донесе.

"Руководили смо се чињеницом да морамо законски да имамо уређену ту област на начин како је она уређена у европским земљама – да гарантује безбједност и да гарантује сигурност одређених података, како је то уређено и у таквим системима", рекла је Цвијановићева новинарима у Сарајеву.

Премијер Српске сматра да се тиме не прави било какав проблем било коме у БиХ.

"Боље је да ствари буду адекватно уређене у половини земље, него да не буду нигдје адекватно уређене. Хтјели смо да дођемо до добрих рјешења. Уколико не буде таквих добрих рјешења на нивоу БиХ, онда их ми доносимо сами за Републику Српску", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је то Република Српска урадила и када је ријеч о јединственом матичном броју, након чега се "неко сјетио" да би било боље да се постигне договор на нивоу БиХ.

"Отворени смо за разговоре и желимо да видимо активности људи који раде на нивоу БиХ", поручила је предсједник Владе Републике Српске.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ окончао је данас расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, која је протекла у бројним полемикама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *