Ћутање није злато: Кампања из подрума

Паралелно са политичким кампањама у склопу локалних избора 2012. године Бањалучко Студентско Позориште креће у кампању „Ћутање није злато – Проговори паметно!“.  Циљ ове кампање је скретање пажње свих релевантних институција те надлежних министарстава у Влади Републике Српске на тешко стање матичне сцене овог позоришта која се налази у најужем центру града у Господској улици […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 14:12

Паралелно са политичким кампањама у склопу локалних избора 2012. године Бањалучко Студентско Позориште креће у кампању „Ћутање није злато – Проговори паметно!“.

 Циљ ове кампање је скретање пажње свих релевантних институција те надлежних министарстава у Влади Републике Српске на тешко стање матичне сцене овог позоришта која се налази у најужем центру града у Господској улици .

Током свих 35 година постојања Бањалучко Студентско Позориште је било значајан чинилац на културној сцени у Бањој Луци, али и шире – реализујући 65 премијерних и неколико стотина репризних извођења позоришних представа. У протекле три године Студентско позориште је новом програмском концепцијом и омасовљавањем чланства, већим укључивањем студената Академије умјетности – свих смјерова и одсјека, интензивирало свој рад и успјело да изњедри 26 премијерних представа које је, са репризним извођењима, погледало преко 30 хиљада посјетилаца. Представе смо играли на свим сценама које постоје у нашем граду, а остварили смо и гостовања, те и учешћа на позоришним фестивалима у Републици Српској и Србији.

Мишљења смо да је у условима у којима дјелује наше позориште досегнут максимум јер, подсјећамо, наша матична сцена је у крајње руинираном стању, без струје, воде, мокрог чвора, а о опреми неопходној за продукцију и извођење позоришних представа нема ни говора. Све досадашње продукције смо остварили уз несебичну помоћ професионалних позоришних кућа – Дјечијег и Народног позоришта Републике Српске – које су знале значај и подржавале рад и постојање Студентског позоришта у нашем граду. Не треба заборавити да је својевремено ансамбл Бањалучког Студентског Позоришта био тај који је обновио ансамбле и омогућио опстанак оба ова позоришта у најтеже вријеме .

Данас ово позориште има другачију улогу и функцију. Оно је највеће жариште аматерског позоришног стваралаштва у нашем граду путем којег су се бројни чланови по први пут срели са позоришном умјетношћу и позоришним стваралаштвом уопште. Ангажовањем професионалних позоришних умјетника и техничких радника Студентско позориште је створило атмосферу у којој наши чланови аматери јако брзо стичу увид у све процесе стварања позоришне преставе, њене продукције и даљег живота. Такође, наше позориште је то које највише ангажује младе глумце са Академије умјетности путем наших или њихових сопствених пројеката. На тај начин помажемо овим младим умјетницима да се представе широј позоришној публици. Обновљена сцена Бањалучког Студентског Позоришта би такође била простор у којем би стварали и други независни позоришни ентузијасти, али и умјетници других праваца умјетности (класична музика, сликартво, плес,…) којих у овом граду има заиста много.

Почетак наше кампање је 7. септембар и грубо се поклапа са званичним почетком изборне кампање за локалне изборе у БиХ 2012., а завршетак је 6. октобар, на дан ћутања. Кампању водимо средствима са којима располажемо тј. без буџета. Наспрам „голијатским“ средствима са којима располажу политичке странке и њихови кандидати у својим предизборним кампањама – ми свјесно преузимамо улогу Давида, чврсто вјерујући да је наша кампања много поштенија и племенитија, и да је оно што ми чинимо много веће и значајније. Желимо да у тих мјесец дана прикажемо сав потенцијал простора Подрум-сцене у Господској улици, као и потенцијал младих позоришних, али и других умјетничких стваралаца. Студентско позориште ће у септембру одиграти 15 представа као ниједно друго позориште у Републици Српској и БиХ. У нашем простору ће бити уприличене изложбе радова умјетника различитих афинитета, а октобар је резервисан за гостујуће представе као и наступе младих бањалучких бендова .

На дан ћутања , кад политички галиматијас који прати сваку изборну кампању мора да стане, на нашој сцени ће бити одржана презентација пројекта „Реконструкција простора Бањалучког Студентског Позоришта “.

Циљеви реконструкције су: добијање новог употребног садржаја за позоришно-сценску дјелатност, увођењем нових концепцијских рјешења са аспекта савремених теорија и пракси у области позоришне архитектуре; добијање нових употребних садржаја којима Студентско позориште добија карактер културног центра; увођење нових концепцијских техничко-технолошких рјешења у области сценске технике и технологије и добијање употребних садржаја којима двориште Студентског позоришта постаје јавни градски простор. Реконструкцијом простора у подруму предвиђа се: велика и мала сцена са флексибилном организацијом позорнице и гледалишта, медијатека, помоћни простори за гледаоце, помоћни простори за извођаче, технички простори и простори комуникација. Трансформацијом простор велике и мале сцене може да буде изложбени простор, едукативна јединица, радни простор, простор за пројекције итд. Реутилизацијом дворишта Студентског позоришта формира се јавни градски простор у два нивоа са отвореним сценама „Маслешино двориште“ и „Међу крововима“. Двориште постаје активно током читавог дана, а позориште добија карактер градског културног центра.

Простор Студентског позоришта постаје урбани јавни објекат и развија своју централну градску функцију у доминантно орјентисаној shopping улици. Студентско позориште постаје екстензија градских простора културе, али и обрнуто.

Презентацију пројекта, који превазилази само идејно рјешење и може се говорити о идејном пројекту, ће радити аутори и том приликом ће јавност бити упозната са, надамо се, будућим изгледом Подрум-сцене и Двориштем Бањалучког Студентског Позоришта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *