Чуркин: Јанукович тражио од Путина да реагује

Свргнути украјински предсједник Виктор Јанукович званично је затражио од предсједника Русије Владимира Путина да распореди руске снаге да би се поново успоставио ред и закон у Украјини, изјавио је вечерас руски амбасадор Виталиј Чуркин на ванредној сједници Савјета безбједности УН. Чуркин је прецизирао да је Јанукович Путину упутио писани захтjев, пренијела је агенција АФП. "Под […]

уторак, март 4, 2014 / 08:57

Свргнути украјински предсједник Виктор Јанукович званично је затражио од предсједника Русије Владимира Путина да распореди руске снаге да би се поново успоставио ред и закон у Украјини, изјавио је вечерас руски амбасадор Виталиј Чуркин на ванредној сједници Савјета безбједности УН.

Чуркин је прецизирао да је Јанукович Путину упутио писани захтjев, пренијела је агенција АФП.

"Под утицајем западних земаља, дешавају се отворене акције терора и насиља. Људи су прогањани због језика и из политичких разлога", цитирао је Чуркин један дио Јануковичевог писма упућеног Путину.

Како је пренијела агенција Ројтерс, Чуркин је имао копију писма коју су могли да виде представници свих земаља чланица Савјета безбједности.

У писму се наводи да се из претходно наведених разлога Јанукович одлучио да затражи од Путина да "употреби оружане снаге Руске Федерације ради успостављања мира, закона и реда, стабилности и ради одбране украјинског народа".

Говорећи на сједници, Чуркин је оцијенио да је Украјина на ивици грађанског рата и додао да је западна област бивше совјетске републике у рукама "наоружаних екстремиста и антисемита", пренијела је Анса.

Чуркин је истакао да су акције Русије у Украјини легитимне.

Пре почетка сједнице, Чуркин је изјавио новинарима да ће на састанку детаљније појаснити "позицију Руске Федерације поводом актуелне ситуације у Украјини".

Ово је трећи ванредни састанак Савјета безбједности УН у последња четири дана посвећен Украјини, подсјетила је агенција АФП.

Савјет безбједности УН састао се у петак и суботу, али никакве формалне радње нису предузете.

САД су у суботу предложиле слање посматрачких мисија УН и ОЕБС у Украјину, али Русија као стална чланица СБ има право вета на било који приједлог. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *