Чуо да је аеродром доле: Какав авион кружи изнад источне Херцеговине?

Већ неколико дана у трајању од око три часа, над Требињем и источном Херцеговином кружи непознати авион на висини од три до четири километара. Авион је уочен и фотографисан Пише: Миро Илић Оно што је чудно јесте да авион није опремљен међународним авио-декодером, јер током лета изнад Требиња нема његове графичке и нумеричке идентификације на […]

понедељак, април 20, 2015 / 15:27

Већ неколико дана у трајању од око три часа, над Требињем и источном Херцеговином кружи непознати авион на висини од три до четири километара. Авион је уочен и фотографисан

Пише: Миро Илић

Оно што је чудно јесте да авион није опремљен међународним авио-декодером, јер током лета изнад Требиња нема његове графичке и нумеричке идентификације на интернету, односно на живом радару – Flightradar24.com (http://www.flightradar24.com/LLP352/3d8763e). Што би могло значити да је авион тајне намјене или мисије. Углавном, војни авиони немају авио-декодер.

Путања авиона је у правцу сјевер – југ. Авион из правца сјевера прелети град Требиње и одмах након прелета заокрене према сјеверу. И тако неколико пута са размаком од око пола часа од прелета до прелета над Требињем, из чега се може закључује да лети на ваздушној линији Гацко- Требиње. Интересантно је да авион лети у такозваним стриповима, то јест да није увијек иста путања лета, већ у паралелним линијама сјевер – југ која се у сваком наредном прелету помиче од запада према истоку.

Посматран двогледом промјера објектива 50мм са 12 пута увећањем, видљиво је, а по звуку се и чује, да је ријеч о двомоторном турбо-пропелерном авиону. Авион је сиве, војне боје, спорог кретања, до 500 км на час. Због висине и малог посматрачког инструмента на авиону није било могуће уочити неке ознаке, односно број или припадност.

Анализирајући на интернету типове авиона сличног погона, брзине и величине, најближи по физичким димензијама, облику, карактеристикама брзине и висине лета, јесте авион Beechcraft C-12 Huron (Beechcraft је америчка компанија произвођач авиона) односно тип MC-12 Liberty (слика 2: Интернет).

Ово је војна ознака за двомоторни турбо-пропелерни авион базиран на типу Beechcraft Super King и Beechcraft 1900. Ријеч је о модификованом војном авиону са богатом електронском опремом за мисије ‘’Шпијунирање, надгледање и распознавање’’ /Intelligence, Surveillance & Reconnaissance – ISR/. Иначе америчка војска је ове авионе користила у Авганистану.0 КОМЕНТАРА

  1. Mislim da je ovaj avion zalutao, da mu nisu dobro ukucali koordinate Sokoca. Jer poznato je da je vlast SDS-a izgradila velelepni aerodrom na Sokocu pod pokroviteljstvom Gojka Kličkovića. Kako u Trebinju nema aerodrom a najbliže mjesto Trebinju gdje postoji aerodrom u našoj Republici je ovaj na Sokocu onda je zaključak jasan da je avion pogrešno naveden i da je ipak trebao da sleti na Sokolac.

  2. Ма неће бити, ипак је пилоту речено да од ТЦ Гацко 2 лети према велелепном насељу са 30000 постеља у области Требиња, само се њему писта на Зубцима изгледа учинила мало рутава.

  3. Баш о томе размишљам док скијам у Туристичком центру Клековача
    у који је уложено 250 000 000 марака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *