Чубриловићеве муке: Откуд сад то да је мост скупљи?

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је Хрватску да детаљно провјери како је првобитна цијена изградње моста на Сави код Градишке порасла са 27 на 42 милиона евра, те поновио да је Република Српска, односно БиХ обезбиједила договорених 50 одсто средстава за финансирање изградње моста. Чубриловић је рекао да Република Српска и […]

среда, март 13, 2013 / 14:54

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је Хрватску да детаљно провјери како је првобитна цијена изградње моста на Сави код Градишке порасла са 27 на 42 милиона евра, те поновио да је Република Српска, односно БиХ обезбиједила договорених 50 одсто средстава за финансирање изградње моста.

Чубриловић је рекао да Република Српска и БиХ од Хрватске очекују нови износ цијене изградње моста који не би смио да буде значајно већи од уговорене цијене, али и ревидирани главни пројекат, како би домаће надлежне институције могле да дају сагласност на ту пројектну документацију.

Он је данас у Сарајеву истакао да је изградња моста на Сави код Градишке један од најважнијих инфраструктурних пројеката, за који су заинтересовани Република Српска, БиХ и Хрватска.

"Преко тог граничног прелаза између БиХ и Хрватске прелазиће око 80 одсто укупне робе, што је главни разлог за велику заинтересованост привреда и Републике Српске и БиХ и Хрватске", рекао је Чубриловић за медије из Републике Српске, након састанка са ресорним министрима из БиХ, Федерације БиХ и Хрватске.

Чубриловић је навео да би цијена изградње мостова са Хрватском код Градишке и Свилаја, који су приближне величине, требало да буде приближна.

Министар транспорта и комуникација БиХ Дамир Хаџић рекао је на конференцији за новинаре да ће у понедјељак, 18. марта, бити отворене понуде за избор извођача радова на изградњи међудржавног моста код Свилаја, тако да би већ средином године могла почети његова изградња.

"БиХ је испунила све обавезе, средства су обезбијеђена, а одабрана је и надзорна фирма `ИГ Бањалука`, тако да смо увјерени да неће бити проблема, што се односи и на изградњу 10 километара аутопута Оџак – Свилај", истакао је Хаџић.

Он је поновио да се очекује издавање грађевинске дозволе за мост код Градишке, као и ревизија пројекта, која укључује активности Хрватске на пројектовању прилазних путева и заштиту животне средине у оквиру хрватског еко-програма "Натура 2000".
Према његовој процјени, изградња овог моста требало би да крене почетком наредне године и одвија се у пуној усклађености са стандардима ЕУ.

Хаџић је истакао да Хрватска даје подршку БиХ на плану коначног преузимања контроле ваздушног простора над БиХ у којем се одвија ваздушни саобраћај, што је означио као веома сложен и ризичан посао.

"За 30 дана очекујемо потписивање министарске изјаве о преузимању суверенитета, односно контроле ваздушног простора над БиХ", најавио је Хаџић.

Хрватски министар поморства, саобраћаја и инфраструктуре Синиша Хајдаш Дончић рекао је да се изградња заједничких мостова Свилај и Градишка подудара са напорима Хрватске, која интензивно преговара о укључењу своје путне и жељезничке мреже у један од 10 европских коридора.

Он је потврдио да Хрватска за изградњу ових мостова очекује значајну финансијску подршку и средства од Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, због чега све вријеме инсистира на примјени ЕУ стандарда.0 КОМЕНТАРА

  1. Како вас ј… Хрвати, мајмуни једни! Мијењају вам цијену и услове јер им може бити. Узимају вас ко лопатом!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *