Чубриловић: ВРС је била народна војска

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Војска Републике Српске формирана као одбрамбена војска са задатком да заштити вјековна огњишта српског народа у БиХ и да је у суштини била народна војска јер су у њој били готово сви војно способни мушкарци у Српској. Чубриловић је у име Народне скупштине честитао […]

среда, мај 11, 2016 / 12:12

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Војска Републике Српске формирана као одбрамбена војска са задатком да заштити вјековна огњишта српског народа у БиХ и да је у суштини била народна војска јер су у њој били готово сви војно способни мушкарци у Српској.

Чубриловић је у име Народне скупштине честитао 12. мај, Дан Војске Републике Српске, команданту Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ бригадиру Недељку Копузу, свим официрима, подофицирима и војницима, истичући да овај пук баштини традицију Војске Републике Српске.

"Обиљежавајући овај значајан историјски датум, прилика је да се подсјетимо да је Народна скупштина Републике Српске, прије 24 године, 12. маја 1992. године, донијела Одлуку о формирању Војске Републике Српске, као одговор на догађаје који су најављивали ратни сукоб у бившој југословенској Републици БиХ", подсјетио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, Војска Републике Српске, у чијим редовима су били војници различите националне и вјерске припадности, у складу са Уставом и законом, штитила је народ Републике Српске, бранила своју територију и дала немјерљив допринос стварању и очувању Српске.

"Ово је прилика да одамо почаст и да се са пијететом сјетимо да је у одбрамбено-отаџбинском рату, у темеље Републике Српске своје животе уградило више од 23.000 бораца и да су они најзаслужнији за слободу народа и постојање Републике Српске, као равноправног дијела БиХ", закључио је предсједник Народне скупштине Српске у честитки. 0 КОМЕНТАРА

 1. Nažalost ovi političari se naših boraca kao i onih koji svoj život položiše za RS,sjete svake godine na isti dan.Sve druge dane u godini ne.Zašto ne reče ovaj Pavićev ministar što ne napraviše centralni spomenih palim borcima u Banja Luci?Što od jadne crkavice koju zovu godišnji borački dodatak odbijaju po 6.km za troškove paljenja svijeća poginulim borcima?Zar ni te troškove niste u stanju da planirate,koliko su vam borci u prioritetu.Zato više od stotinu najluksuznijih automobila koje imate kao vlast na raspolaganju,troše nemilice narodne pare.A šta je sve pokradeno da ne pričamo.

 2. Да, тачно је, припадници ВРС су бранили своју територију, како то рече госп.Чубриловић, бранили су границе ове наше Српске, али су бранили пре свега своје породице, које су на неким деловима битисале одмах иза линије сукоба.
  То јесте важно, јер постоје и данас неки који су умислили да имају монопол над историјом, који те догађаје тумаче по свом нахођењу, а ВРС имају обичај агресорском.
  Припадници ВРС су одбранилуи своје породице, одбранили су и ову нашу Српску, да су моји саборци у ВРС поклекли, не би било ни ДМС, не би било ни Српске.
  На жалост, плаћена је и велика, превелика цена. цена у животима оних најбољих међу нама.
  О томе колико су данас вредновани борци ВРС, какав је статус у друштву, при запошљавању, можемо нашироко писати. И то писање ће увек пратити разочарење, огорчење па и гнев. И више него оправдано.
  Но, увек је тако бивало у историји, у поратним временима, борци би бивали потиснути, заборављени, а некад и понижени.
  На жалост ни ВРС више немамо. Требала је, и морала опстати, па таман и да броји 100 припадника, оно форме ради, јер и војска је један од атрибута државности. Српска је у Дејтону добила своју војску, но у периоду од 1999-2004 беше сталних притисака, прозивања, ВРС беше стално на удару, беше пуно покварених и прљавих игара, неки политичари су одиграли срамну улогу (пре свега тадашњи председник Српске), и Српској је перфидно отет овај атрибут државности, војска. Није требало тако бити, али ето јесте.
  ОС у БиХ постале су преко ноћи ОС БиХ, а ето остао је овај 3.пешадијски пук ОС БиХ који би као требао да баштини традицију ВРС. Но, он никад није постао оно шро су лагали неки политичари из Српске, већ се свео на обичну зајебанцију.
  Но то је било и очекивати, јер како написах, беше ту превише подлости и манипулација.

  Како год, данас имамо то што имамо. Почетка и оснивања, барем званичлног, ВРС се треба подсетити. Не треба то славити, јер разлога за славље и нема, али треба то обележити. Подсетити се и оних најбољих који нису данас међу нама.

  А и борба за Српску се наставља. Наставља се рат после рата, прикривени, прљавији, подлији, и на терену на којем се војници слабо сналазе.
  Они који нису одустали од ратних циљева, настављају насртати на Српску, константни су притисци, претње, константно је и клеветање, сатанизација ВРС, и Српској се настоје преотети преостале надлежности. Има и у Српској проданих душа, који потпомажу тим процесима. И такве ваља разоткрити.
  А за Српсјку се ваља борити, друге нам нема, из ове коже не можемо.

 3. Ко је поставио овога за спикера Народне скупштине, ЖЦ за председника владе, тај је вјероватно имао на уму како што више срозати углед и скупштине и народа и Републике Српске.
  То је у истој равни као и шнајдерају гаћа и ‘аљина дати назив Никола Тесла.
  :(:(

 4. Прво грло, које је изустило идеју о укидању ВРС је грло МД.

  Правдао је то наводно великим новцем који се баца на непотребно, а који би се упумпао у привреду, инфраструктуру..бла бла бла…,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *