Чубриловић и позив полицији – гдје је квака?

У снимку из Народне скупштине Републике Српске током посљедње сједнице парламента официр полиције потврђује да су полицајци у зграду позвани по налогу предсједника Народне скупштине Републике Српске.

петак, октобар 6, 2017 / 14:40

У видео материјалу који је ПДП доставио медијима види се „признање“ официра полиције да су полицајци у НСРС дошли по позиву Чубриловића, што по њима доказује да је предсједник парламента слагао и институције и грађане, тврдњама да није дао нало полицији.

– Ја сам Борислав Шарић, начелник Управе за обезбјеђење личности и објеката. У складу са мојим надлежностима које проистичу из Закона о полицији и унутрашњим пословима, Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, данас обављам ове задатке. На позив предсједника Народне скупштине – рекао је Шарић.

– Чубриловић је у прекјучерашњој изјави медијима са себе скинуо одговорност за дешавања у Народној скупштини, али се овим снимком све демантује, истичу у ПДП.

Партија демократског прогреса сматра да је ово у свакој демократској земљи довољан разлог да предсједник парламента одмах поднесе оставку.

Чубриловић је 3. октобра саопштио да није издао наредбу за улазак полиције у Парламент Српске 13. септембра.

Снимак ствара сумњу да је полиција мјеру удаљавања народних посланика са засједања почела проводити много прије неголи је предсједник Чубриловић „крњем парламенту“ уопште предложио усвајање такве мјере!

Конкретно: Снимак открива да народним посланицима мјере удаљавања саопштава полицијски начелник, умјесто предсједника парламента како то пословник о раду налаже.

Након инцидента посланика СзП-а предсједник Чубриловић налаже паузу. Потом дио посланика, по његовим наводима 52, одводи у тзв. малу салу, гдје наставља засједање. И тек у наставку засједања „крњег парламента“ предлаже доношење мјера удаљавања са сједнице за неких 30-ак народних посланика, а шта ови свјесни да крше пословник ипак усвајају.

Проблем је у томе што се мјера удаљавања примјењује у строго прописаној процедури која подразумијева присуство посланика на ког се односи. Посланик има право да у року од три минута уложи приговор и тек тада парламент може одлучити о примјени мјере удаљавања.

Шта је у конкретној ситуацији урадио предсједник Чубриловић? Предложио је „крњем парламенту“ усвајање ових мјера без присуства оних на које се мјере односи и исте онемогућио у зајемченом праву на приговор.

Прије наставка засједања на улаз тзв. мале сале Чубриловић је поставио полицијске снаге, које су народним посланицима СзП-а физички спријечиле улазак у салу. И тек након постављања полиције испред улаза предсједник наставља са засједањем и „крњем парламенту“ предлаже доношење спорних мјера.

Полиција је прво над народним посланицима започела са примјеном „мјера“, а парламент је то накнадно „утврдио“. Сходно пословнику за принудно удаљавање посланика након изречене мјере удаљавања стриктно је надлежно скупштинско обезбјеђење. Овакве ситуације према пословнику и у пракси рјешавају паузама и политичким преговарањем. Полиција нити једним прописом није овлаштена за предузимање службених радњи према народним посланицима, а понајмање „мјера“ каквима смо свједочили.

(Истинито/Блог  Борислава Радовановића)2 КОМЕНТАРА

  1. У свакој нормалној држави типове попут Чубриловића позива полиција, а не они њу. Боље би било да га упитају за оних 5 анекса уговора при изградњи аутопута Бања Лука-Градишка, него што на његов позив, раде оно што ни једна полиција у Европи не ради.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *