Црногорска басна: Сиви соко ће у кавез због морске корњаче

Марко Марковић из Котора, који је убио морску корњачу у Столиву, могао би да добије затворску казну од шест мјесеци до пет година. Против њега је еколошка инспекција поднијела кривичну пријаву због основане сумње да је усмртио заштићену животињу.

четвртак, август 10, 2017 / 13:49

Подгоричке Вијести“ наводе да је младић, у изјави полицији и инспекторима, рекао да је корњачу усмртио у самоодбрани.

„Марковић је дао изјаву да није упознат да је морска корњача заштићена врста и да је није усмртио из економских разлога и стицања добити“, рекли су из црногорске полиције, додајући да је еколошки инспектор поднио кривичну пријаву због основане сумње да је усмртио заштићену животињу.

За убијање и мучење животиња и разарање њиховог станишта законом је предвиђена казна затвора од шест мјесеци до пет година.

Морске корњаче се налазе на листи заштићених животиња због ријеткости и угрожености, а њихово хватање и убијање је забрањено, осим ако се то ради у научно-истраживачке сврхе уз потребну дозволу надлежних органа.

Законом о зашитити природе, заштићене врсте дивљих животиња забрањено је хватати, држати, посједовати, убијати, узнемиравати, нарочито у вријеме размножавања, одгајања младих, миграција и хибернације.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *