Црне рупе ротирају брзином свјетлости?

Дуго се сумњало да огромне црне рупе које вребају у срцу многих галаксија ротирају брже и расту више приликом „храњења“ гасом, прашином, звијездама и материјом. Међутим, никада нису постојали поуздани подаци који су се тицали брзине њихове ротације – све до сада. Иако је црне рупе тешко уочити, простор око њих одаје X-зраке. Уз помоћ […]

уторак, март 5, 2013 / 16:13

Дуго се сумњало да огромне црне рупе које вребају у срцу многих галаксија ротирају брже и расту више приликом „храњења“ гасом, прашином, звијездама и материјом. Међутим, никада нису постојали поуздани подаци који су се тицали брзине њихове ротације – све до сада.

Иако је црне рупе тешко уочити, простор око њих одаје X-зраке. Уз помоћ НАСА-иног НуСтар телескопа интернационални тим научника посматрао је X-зраке високе енергије које је отпуштала супермасивна црна рупа у срцу оближње галаксије.

Они су успјели да израчунају да је брзина ротације црне рупе скоро идентична брзини свјетлости.

Ово су први недвосмислени резултати који су икада добијени и који се тичу брзине ротације једне супермасивне црне рупе.

Вјерује се да црне рупе постоје у центру сваке галаксије. Оне су изузетно густе и посједују гравитационо поље толико јако да из њега чак ни свјетлост не може да побјегне.

Научници су у стању одреде положај ових огромних објеката на основу X-зрака које црне рупе емитују приликом “храњења” и надају се да ће откривање брзине ротације моћи да помогне у утврђивању брзине којом оне расту.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *