Црнадак: Протјеривање амбасадора није моја надлежност

Министар иностраних послова БиХ, Игор Црнадак, рекао је да је идеја да амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак буде проглашена personom non grata неразумна и погрешна, јер санкције Милораду Додику није увела амбасада него Стејт департмент.

четвртак, јануар 19, 2017 / 13:45

Министар иностраних послова БиХ, Игор Црнадак, рекао је да је идеја да амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак буде проглашена personom non grata неразумна и погрешна, јер санкције Милораду Додику није увела амбасада него Стејт департмент.

 Црнадак сматра да су савјетници Милорада Додика морали да знају и требало је да му кажу да "проглашавање амбасадора непожељним у БиХ није надлежност министра иностраних послова БиХ, него Предсједништва БиХ."

Он је истакао да, ако Додик у "ову причу" увуче српски народ, Владу и Народну скупштину Републике Српске, онда ће, како каже, увести Српску у изолацију.

Црнадак је рекао да никада није подржао ниједне санкције, па тако не подржава ни санкције САД против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Не могу да замислим никога ко се у Републици Српској због ове ситуације радује. Ипак је ријеч о предсједнику Републике", рекао је Црнадак данас у Бијељини.

Он је нагласио да санкције које су САД увеле предсједнику Српске нису усмјерене ни против Републике Српске, ни против БиХ, иако ће, како каже, бити посљедица и за Српску и за БиХ.

"Ове санкције односе се само на Милорада Додика и резултат су његовог личног односа са америчком администрацијом, са којом он игра једну дугогодишњу ‘игру живаца’", каже Црнадак и додаје да ће Министарство иностраних послова БиХ наставити да сарађује са представницима САД и у Вашингтону и у Сарајеву, јер како наводи, САД нису непријатељ ни српском народу, ни Републици Српској, нити било коме другом у БиХ.

Да јесу, истиче Црнадак, не би истог дан када је објављено да су уведене санкције Додику, премијер Србије Александар Вучић разговарао са потпредсједником САД Џозефом Бајденом, а предсједник Србије Томислав Николић са америчким амбасадором у Београду Вилијемом Монтгомеријем.

"Као представник Републике Српске у Савјету министара БиХ, могу поручити да нема, нити ће икада бити неке трговине око ствари као што су Дејтонски споразум, територија и надлежности Републике Српске, ентитетско гласање, улога Српске у европским интеграцијама", изјавио је Црнадак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *