Црнадак: Камење из Поточара неће нарушити односе БиХ и Србије

„Надам се да више никоме неће пасти на памет да поново покрене причу о резолуцији о Сребреници, јер је јасно да сваљивање терета искључиво на леђа српског народа – не може проћи, изјавио је у интервјуу „ЕуроБлицу“ шеф дипломатије БиХ Игор Црнадак и, уз ту поруку, оцијенио да све што се дешавало 11. јула на […]

среда, јул 15, 2015 / 15:54

„Надам се да више никоме неће пасти на памет да поново покрене причу о резолуцији о Сребреници, јер је јасно да сваљивање терета искључиво на леђа српског народа – не може проћи, изјавио је у интервјуу „ЕуроБлицу“ шеф дипломатије БиХ Игор Црнадак и, уз ту поруку, оцијенио да све што се дешавало 11. јула на комеморацији у Поточарима неће покварити односе БиХ и Србије.

– Апелујем да се вратимо на период од прије мјесец дана кад смо имали добру политичку климу и да БиХ усвоји иницијалну варијанту програма реформи и механизма координације и поново крене напред – рекао је Црнадак. По његовој оцјени, лоше је што је због слабе координације полицијских агенција у БиХ премијер Србије добио камен у главу, као и што је отказана посјета предсједника Србије Томислава Николића Сарајеву.

– Очекујем да се открију кривци за напад и прописно казне. Не можемо се правити луди, то морамо разријешити у БиХ, како би наставили са добросусједским односима – каже Црнадак.

Црнадак истиче да као министар БиХ представља онакву каква јесте – са својим различитостима, врло важном улогом ентитета, значајним позицијама три народа и њиховим политичким ставовима, стремљењима, страховима.

– То није лако, али је једини начин. Они који су покушавали да искористе ову позицију да би промовисали само свој став – лични, партијски или једног народа – нису радили добро за БиХ – објашњава Црнадак.

Он је мишљења да је британска резолуција о Сребреници била неизбалансирана, пристрасна и непотребна, те да није у реду ни то што је дата подршка дистрибуцији нелегалног писма 25 посланика Парламента БиХ.

Током сједнице СБ УН Игор Црнадак је затражио од представника БиХ у мисији УН у Њујорку да се не оглашавају у вези са резолуцијом о Сребреници. Међутим, амбасадорка Мирсада Чолаковић рекла је послије гласања да су УН поново изневјериле Сребреницу, као и да резолуција није потребна ако не признаје геноцид.

– Амбасадорка је у цијелом случају ходала по врло танкој линији, али је на крају ипак поступила по инструкцијама. Инсистирао сам да нико од наших дипломата не учествује ни у припремним састанцима, ни на сједници, и то не из мог хира већ зато што БиХ нема став. С те стране је тај случај за мене завршен, а изјаве ћемо анализирати наредних дана и видјети има ли потребе за реакцију.

Игор Црнадак сматра да БиХ и даље може очекивати кандидатски статус за ЕУ до 2017. године и да очекује неку врсту опште сагласности око програма реформи, и да РС и ФБиХ покажу спремност да преузму терет који је много већи у оперативном смислу од нивоа БиХ.

– Коначна одлука о чланству БиХ у НАТО-у мора да чека неко будуће вријеме, јер за то нема сагласности у БиХ. У међувремену ћемо наставити сарадњу са НАТО кроз коју добијамо подршку у раду институција у разним сегментима друштва – закључује министар иностраних послова у Савјету министара БиХ.

Додик лакши саговорник од премијерке

– Имао сам неколико разговора са предсједником Додиком и, искрено, с њим је комуникација лакша него са премијерком. Моје опредјељење је да разговарам са свим кључним људима за добро РС и ја сигурно нећу бити препрека за такву сарадњу. Ускоро ћу им предложити да, током предсједавања БиХ Савјетом Европе, направимо неку врсту презентације РС у Стразбуру. Видјећемо јесу ли заинтересовани – каже Црнадак о својим контактима са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *