Црна Гора: Смијенили Кривокапића

Посланици Скупштине Црне Горе усвојили су рано јутрос персоналне измјене у Влади изборног повјерења, које је предложио премијер Мило Ђукановић на основу договора са дијелом опозиције о стварању услова за слободне и фер изборе, те разријешили Ранка Кривокапића функције предсједника парламента.

четвртак, мај 19, 2016 / 11:39

Посланици Скупштине Црне Горе усвојили су рано јутрос персоналне измјене у Влади изборног повјерења, које је предложио премијер Мило Ђукановић на основу договора са дијелом опозиције о стварању услова за слободне и фер изборе, те разријешили Ранка Кривокапића функције предсједника парламента.

Потпредсједник Владе биће Миодраг Вујовић, а министри унутрашњих послова, финансија, рада и социјалног старања и пољопривреде и руралног развоја Горан Даниловић, Рашко Коњевић, Миленко Поповић и Борис Марић.

Ове чланове Владе предложили су опозициони Демос, Социјалдемократска партија (СДП) и Грађански покрет “УРА”.

Посланици су претходно разријешили министре финансија, рада и социјалног старања и пољопривреде и руралног развоја Радоја Жугића, Зорицу Ковачевић и Петра Ивановића.

За потпредсједника Владе изборног повјерења изабран је и Петар Ивановић.

Црногорски парламент усвојио је и Закон о примјени споразума о стварању услова за фер и слободне изборе, којим се обезбјеђује контрола коришћења државних ресурса током предстојећих парламентарних избора.

Предвиђено је да ће особама које буду постављене, односно ангажоване на основу овог закона функције престати када буду објављени коначни резултати избора за посланике у Скупштини Црне Горе.

Ради стварања услова за оснаживање повјерења у изборни процес и елиминисање разлога за оспоравање регуларности редовних парламентарних избора, Ђукановић је на сједници парламента 27. јануара понудио опозиционим политичким партијама улазак у Владу, коју би чинили представници власти и опозиције.

Посланици су тајним гласањем разријешили Кривокапића функције предсједника парламента.

Приједлог за разрјешење Кривокапића поднијело је 36 посланика Демократске партије социјалиста (ДПС), Бошњачке странке, Либералне партије, Форце и Хрватске грађанске иницијативе.

У образложењу се наводи да је Клуб посланика Социјалдемократске партије, чији је Кривокапић лидер, на ванредној сједници 27. јануара, на којој је Ђукановићева Влада добила повјерење, гласао против.

Тиме је, како се наводи, СДП једнострано раскинуо Споразум о заједничком политичком дјеловању из 2012. године, који су закључили ДПС, СДП, Либерална партија, Демократска партија, Бошњачка странка, Коалиција Форца за јединство и Хрватска грађанска иницијатива.

Кривокапић је у завршној ријечи рекао да СДП не тражи ни од ког опроштај, али да га неће никоме ни давати.

“Бојим се да се враћамо назад, ако нешто могу замолити, пробајте да вјерујете једни другима да заједно морамо направити нешто. Храбрости имате, то знам, али мудрости не знам, волио бих да видим”, истакао је Кривокапић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *