Црква даје имовину за спас Кипра

Поглавар Кипарске православне цркве, архиепископ Хризостом II, понудио је помоћ за спас кипарске економије, стављајући црквену имовину на располагање влади. "Цјелокупна црквена имовина је стављена на располагање овој земљи како би се спријечио колапс економије", рекао је Хризостом Други после састанка са кипарским предсједником Никосом Анастасијадесом, неколико сати након што је парламент те земље одбацио […]

среда, март 20, 2013 / 14:56

Поглавар Кипарске православне цркве, архиепископ Хризостом II, понудио је помоћ за спас кипарске економије, стављајући црквену имовину на располагање влади.

"Цјелокупна црквена имовина је стављена на располагање овој земљи како би се спријечио колапс економије", рекао је Хризостом Други после састанка са кипарским предсједником Никосом Анастасијадесом, неколико сати након што је парламент те земље одбацио европски пакет помоћи, преноси Франс прес.

Према Хризостома ријечима, црква је понудила да се њена имовина стави под хипотеку ради куповине државних обвезница. Он, међутим, није желио да коментарише колики би износ могао бити прикупљен.

Црква је највећи власник земљишта на Кипру а има и акције у различитим компанијама, укључујући Хеленску банку.

Кипар мора представити план за прикупљање 5,8 милијарди евра, након што је јуче одбацио приједлог о увођењу пореза до 10 одсто на банкарске депозите, који је био услов за добијање међународног зајма. У међувремену је кипарски министар финансија Михалис Сарис у посјети Москви. Он је изјавио да још није постигнут договор о руској
позајмици Кипру, јављају данас руски медији.

"Разговори су били веома добри, конструктивни и поштени", рекао је Сарис после сусрета са руским министром финансија Антоном Силуановом.

Кипарски министар је најавио наставак преговора у циљу проналажења "рјешења које ће омогућити подршку Русије. Бићемо овде док не
постигнемо неки договор", додао је Сарис.

Русија је 2011. године одобрила зајам Кипру од 2,5 милијарди долара.

Силуанов је почетком фебруара рекао да је Русија спремна да реструктурира дуг и да евентално ублажи услове отплате раније одобреног зајма.

Кипарски парламент јуче је одбио нацрт закона на основу којег би се штедишама у банкама једнократним порезом узело до 10 одсто од улога, у питање је дошла међународна помоћ коју је Кипар тражио да избјегне банкрот.

Кипар је затражио 15,8 милијарди евра да спаси своје банке, доведе у ред своје финансије и избјегне могућност испадања из еврозоне.

Државе ЕУ и Медјународни монетарни фонд (ММФ) као услов су поставили опорезовање штедних улога у кипарским банкама. Споразум владе Кипра и међународних кредитора, који је јуче одбачен у парламенту, изазвао је навалу штедиша на банке са намјером да подигну своје улоге и избјегну опорезовање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *