Човјек на тргу

Тргови заузимају важно мјесто у животу града Трг је “улица“ у културолошком смислу, а од улице у суштинском смислу разликује се зато што улицом људи пролазе, а на трговима мало дуже бораве. Трг је обично постављен на мјесту гдје се састаје или почиње неколико улица, па су људи упућени ка тргу и упућени ка састајању […]

субота, септембар 8, 2012 / 14:21

Тргови заузимају важно мјесто у животу града

Трг је “улица“ у културолошком смислу, а од улице у суштинском смислу разликује се зато што улицом људи пролазе, а на трговима мало дуже бораве.

Трг је обично постављен на мјесту гдје се састаје или почиње неколико улица, па су људи упућени ка тргу и упућени ка састајању на тргу.

Ту гдје се људи састају, трг им нуди фонтану, споменик/скулптутру, умјетност – љепоту једном рјечју – нуди им ширину, отвореније небо него на улици – свјетлост – нуди шаренило, дешавање, одмор у неком од кафеа или хотела, који обично окружују трг, нуди им тржнице – живот.

Посматрајући на тај начин ткиво једног града, лако се може утврдити какав је.

Бања Лука не посједује овај “живот тргова“, онакав каквим га замишљамо у оном бољем, живљем смислу, а ни улични живот иначе, који пулсира довољно јако да бисмо га назвали уличним.

Њени тргови – Трг Крајине, Трг палих бораца, Трг Републике – позиционирани су као простор поред неке велике улице, и као такви споредни су, а не централни. Подређени у односу на улицу. Највећи трг, Трг Крајине, због боје свог плочника сув је и пуст. И када је најживљи на њему људи само стоје чекајући неког, или чекајући аутобус на главној улици. Ту се понекад постављају штандови, потписују петиције, али ту нема оног пулса који се очекује од трга, а не поспјешује га ни окружење – Боска, неизграђени дио Паласа, Чајевец зграда. Парк, који би побољшао живот трга, налази се тек преко улице.

Добра ствар је то што на овом тргу већ неколико мјесеци траје улични сајам књига, а књижари нису помјерени с мјеста ни јуче када су Трг Крајине заузеле политичке партије, поводом предизборне кампање.

Најсимпатичнији трг је свакако онај испред некадашње зграде СДК, јер се налази у пјешачкој зони, окружен дрвећем, старијим грађевинама по којима је град препознатљив. Ипак, данас је на том тргу, као што знамо, забрањено дуже задржавање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *