Човјек боловао од рака и прије 3.200 година

Британски археолози су открили у Судану 3.200 година стари скелет мушкарца који је боловао од рака у фази метастазе. У студији, објављеној у часопису ПЛОС Оне, истиче се да је то досад најстарији случај карцинома који се обично везује за савремени начин живота. Остаци мушкарца, који је имао између 25 и 35 година у тренутку […]

понедељак, март 17, 2014 / 22:21

Британски археолози су открили у Судану 3.200 година стари скелет мушкарца који је боловао од рака у фази метастазе.

У студији, објављеној у часопису ПЛОС Оне, истиче се да је то досад најстарији случај карцинома који се обично везује за савремени начин живота.

Остаци мушкарца, који је имао између 25 и 35 година у тренутку смрти, пронађени су прошле године у једној гробници поред Нила, у Судану.

Анализа костију је показала да је младић, припадник добростојеће породице, боловао од рака са метастазама. Није, међутим, утврђено да ли је болест била непосредни узрок смрти.

Ријеч је о најкомплетнијем и најстаријем скелету човјека који је боловао од ове врсте рака, навели су истраживачи са Универзитета у Дурхаму и Британског музеја.

Иако је рак данас један од главних узрока смрти, научници изузетно ријетко наилазе на његове трагове приликом археолошких ископавања, што наводи на закључак да се болест „првенствено везује за савремени начин живота и продужење животног вијека”, објашњавају стручњаци.

Анализе су показале да је „мала оштећења на костима могао да изазове само рак меких ткива, премда је тачан узрок болести немогуће установити на основу самих костију”, навела је археолог Микела Бајндер која је заслужна за откриће скелета.

Научници могу само да спекулишу о узроцима који су довели до тешког обољења: генетски фактори, заразна болест изазвана паразитима или дим од логорских ватри. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *