Човјек без руку и ногу препливао Берингов мореуз

Филип Кроазон, који је изгубио удове у несрећи када је имао 26 година, успио је да преплива Берингов пролаз. Француски пливач без ногу и руку успјешно је препливао ледене воде које раздвајају Аљаску и Русију, уз помоћ ортопедских помагала. Филип Кроазон, коме су удови ампутирани након несреће са струјом 1994. године, успио је у петак […]

недеља, август 19, 2012 / 21:14

Филип Кроазон, који је изгубио удове у несрећи када је имао 26 година, успио је да преплива Берингов пролаз.

Француски пливач без ногу и руку успјешно је препливао ледене воде које раздвајају Аљаску и Русију, уз помоћ ортопедских помагала.

Филип Кроазон, коме су удови ампутирани након несреће са струјом 1994. године, успио је у петак да преплива од острва Мали дијамант код Аљаске до руске поморске границе у близини острва Велика диомеда, односно око 4 километра.

Кроазон је намјеравао да плива све до обала острва Велика диомеда али руске власти нису хтјеле да му дају дозволу да уђе на ту територију.

“Кроазон је ову раздаљину препливао за сат и 15 минута”, рекао је координатор експедиције Марк Гавијар, пише “Гардијан”.

Кроазон користи ортопедска помагала слична педалама и успио је до сада да преплива Енглески канал, Црвено море и друге велике водене пролазе.

Иако је пливање било краће од планираног, испоставило се да је било веома тешко. “Филип је рекао да је ово била до сада најтежа ствар, тежа и од Ламанаша. Потпуно је остао без енергије”, рекао је Гавијар.

Вода је била веома хладна, око 4 степена Целзијуса. “Обукао је више пливачких одјела умјесто само једног”, рекао је он.

Воде су биле немирне и “оштре” са таласима између 1,8 и 2,4 метра, а густа магла отежавала је навигацију, Кроазону и бродовима који су га пратили.

Чланови експедиције користили ГПС технологију да одреде када су стигли до поморске границе Аљаске и Русије.

Кроазона, који покушава да представни јавности могућности инвалида, друга је особа која је препливала Берингов пролаз од Аљаске до руске територије.

Америчка пливачица на дуге стазе Лин Кокс успјела да преплива ову раздаљину 1987. године и она је прва којој је то пошло за руком.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *