Човић и Љубић предвиђају хаос у ФБиХ

Предсједници ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 Драган Човић и Божо Љубић оцијенили су данас у Мостару да је стање у Федерацији врло забрињавајуће, са опасношћу да постане хаотично, те позвали СДП и СББ БиХ да заједно предузму хитне кораке на реконструкцији власти у овом ентитету. Човић и Љубић су навели да се хаотична ситуација посебно […]

петак, децембар 21, 2012 / 15:40

Предсједници ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 Драган Човић и Божо Љубић оцијенили су данас у Мостару да је стање у Федерацији врло забрињавајуће, са опасношћу да постане хаотично, те позвали СДП и СББ БиХ да заједно предузму хитне кораке на реконструкцији власти у овом ентитету.

Човић и Љубић су навели да се хаотична ситуација посебно негативно одржава на подручја са већинским хрватским становништвом, због неадекватног и некомпетентног представљања хрватског народа у федералној извршној власти.

"Слијед догађаја је показао да је излишно рачунати на разум, одговорност и демократску културу актера у извршној власти од којих се очекивало да у складу с тим поступе. Двојица предсједника зато очекују од политичких партнера са којима ове двије странке чине нову парламентарну већину у Федерацији БиХ да заједно хитно предузму неопходне кораке за реконструкцију и консолидацију извршне власти у Федерацији БиХ", саопштено је из два ХДЗ-а.

Човић и Љубић су истакли спремност за провођење реформи које су на нивоу начела договорене на мостарском састанку шест политичких лидера, али исто тако очекују од свих да приступе провођењу потребних реформи и доношењу закона који ће ићи у смјеру изједначавања позиције хрватског народа у БиХ.

Предсједник Федерације БиХ Живко Будимир у четвратак је саопштио да неће смијенити осам министара у федералној Влади из СДА, ХСП-а и Народне странке "Радом за бољитак", што је од њега тражио федерални премијер Нермин Никшић.

Нова парламентарна већина два ХДЗ-а, СДП-а и СББ очекивала је да ће Будимир то ипак учинити и на тај начин отворити пут за реконструкцију власти.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *