Човић: БиХ може преживјети искључиво као европска БиХ

Предсједник ХДЗ-a БиХ Драган Човић изјавио је да је пресједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо данас у Сарајеву пренио очекивану поруку да се људи у БиХ морају сами опредијелити како ће је организовати. "Морамо схватити да БиХ може преживјети искључиво као европска БиХ у којој ће три народа и сви грађани бити апсолутно равноправни, у […]

петак, април 8, 2011 / 18:48

Предсједник ХДЗ-a БиХ Драган Човић изјавио је да је пресједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо данас у Сарајеву пренио очекивану поруку да се људи у БиХ морају сами опредијелити како ће је организовати.

"Морамо схватити да БиХ може преживјети искључиво као европска БиХ у којој ће три народа и сви грађани бити апсолутно равноправни, у којој никоме више никад неће пасти напамет да бира другом представнике у Предсједништву, Домовима народа", рекао је Човић новинарима.

Он је оцијенио да ће провођењем одлуке Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци", што је приоритет ЕУ, у БиХ врло брзо бити боље заштићене националне мањине од конститутивних народа.

"У сваком случају на нама је много посла да покушамо изаћи из ове ситуације", рекао је Човић.

Изразивши наду да ће власт у БиХ бити формирана у складу са изборним резултатом и вољом хрватског и других народа, Човић је рекао да сматра да нема начина да се она формира без два ХДЗ-а.

"Мада, у БиХ је све могуће", закључио је Човић, истичући да све треба вратити у оквир Устава и закона како у супротном не би имали ванредно стање.

Лидер ХДЗ БиХ рекао да је ових дана било више разговора о формирању власти и најавио наставак разговора са свима са којима се може направити помак.

Човић није могао прецизирати на које бошњачке странке ХДЗ БиХ рачуна у формирању власти на нивоу БиХ, али је навео да је разговарао са лидерима Странке за БиХ Харисом Силајџићем и Савеза за бољу будућност Фахрудином Радончићем.

Он је рекао да се тачно зна ко су представници српског и хрватског народа, али да се "то не може рећи и за неке друге, које се заклањају иза мултиетничности".

Човић је истакао да нема притисака међународне заједнице нити пријетњи еветнуалним санкцијама када је у питању формирање власти на нивоу БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *