ЦК Добој: Има довољно хране за све којима треба

– Координатор Републичког Црвеног крста за Добој Дејан Митровић рекао је Срни да је до сада евидентирано 3.500 домаћинстава са 10.000 становника који су претрпјели штету усљед поплаве, истичићи да за све њих у овом тренутку има довољно хране. Митровић је навео да Црвени крст и Градски штаб за ванредне ситуације још ажурирају спискове особа […]

четвртак, мај 29, 2014 / 13:22

– Координатор Републичког Црвеног крста за Добој Дејан Митровић рекао је Срни да је до сада евидентирано 3.500 домаћинстава са 10.000 становника који су претрпјели штету усљед поплаве, истичићи да за све њих у овом тренутку има довољно хране.

Митровић је навео да Црвени крст и Градски штаб за ванредне ситуације још ажурирају спискове особа које су страдале током поплава, који ће обухватити и раније кориснике социјалне помоћи са овог подручја на основу евиденције Центра за социјални рад Добој.

Према његовим ријечима, спискови се праве по мјесним заједница и заједницима етажних власника, а угрожено становништво које није евидентирано може се накнадно пријавити за додјелу помоћи, али уз потписивање изјаве да под пуном материјалном и кривичном одговорношћу гарантују да су претрпјели штету, што ће провјерити трочлана градска комисија на терену.

Он је рекао да је отворено и питање да се са Градским кризним штабом утврде спискови корисника за додјелу оброка из Јавне кухиње, што није у надлежности Црвеног крста и корисника који ће користити помоћ Црвеног крста.

Митровић је осудио похлепу поједница који су спремни да у условима катастрофе користе помоћ која им није неопходна и нагласио да је сведстан да је ова ситуације на неки начин погодила све.

"Сва роба која долази у Црвени крст мора се складишти у централни објекат који се аналази у бившем тржном центру `БМД` у Добоју", рекао је Митровић.

Он је навео да су још тренутно активна два складишта за прихват хуманитарне помоћи – објекат бивше фабрика намјештаја "Нова форма" у Руданци, те објекат "Хемопродукта", који се тренутно празне.

Митровић је указао да ће, уколико се настави садашњи темпо пристизања помоћи, складиште "Хемопродукта" остати и даље активно.

"У функцији су тренутно три пункта за дистрибуцију хране – Дом ученика, Културни дом у насељу Усора и Дом-читаона у насељу Баре", навео је Митровић, додавши да ће већ од сутра бити постављена два нова пункта.

Према његовим ријечима, тренутно је на складиштењу и расподјели помоћи дневно ангажовано од 60 до 70 волонтера.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *